För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krögaren Davide: “Lite motivation och medkänsla hade tagit oss långt”

Publicerad 22 jan 2021
I en mytomspunnen lada ute i skogarna i Närkesberg ligger restaurangen Krogen som inte finns. Ägarna Davide Lindqvist och Sandra Walther är några av få som klarat sig okej under pandemin:                                                               - Vi betalar ingen hyra och kan därför fokusera på catering och takeaway men det är långt ifrån alla som kan, säger kocken Davide.
Foto: Davide Lindqvist

Davide och Sandra tog tidigt ett beslut att ställa om och börja servera från en foodtruck och via gatukök, något som blev verksamhetens räddning.
- Vi hade möjlighet att stänga restaurangen då vi inte har någon hyra. Men verksamhet som har hyreskontrakt och personal kan omöjligt överleva på takeaway.

Ingen idé att hålla restaurangen öppen

De har klarat sig av en enkel anledning: de betalar ingen hyra och kunde snabbt ställa om.
- Det var absolut inte någon idé att hålla en restaurang öppen när alkoholserveringen stänger redan klockan 20.00, menar krögaren. 

Önskar medkänsla och uppmuntran

Davide har en uppmuntran till regeringen och det är enkelt - ha lite mer medkänsla.
- Ingen säger att vi behövs eller att de vill hjälpa oss. Istället kallas vi för giriga och otacksamma. Vi är många som kämpar och har skuldsatt oss upp till tänderna. Lite stöttande ord istället för kritik hade varit på sin plats, förklarar han.

"Vi är så långt ifrån varandra"

“Krogen som inte finns”-ägaren lyfter den franska presidenten som ett gott exempel på hur regeringen skulle kunna gå tillväga för att peppa upp restaurang- och pubägare:
- Emmanuel Macron uppmanade Frankrikes medborgare att köpa presentkort och handla. Det hade räckt långt att bli bekräftad och få motivation säger han och fortsätter:
- Vi är så långt ifrån varandra. Ingen säger att vi företagare behövs. Vi är ju trots allt vanliga människor med familjer. 

Fler nyheter från Företagarna