podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas kritik mot uteblivna elstödet: "Förstår inte allvaret"

Publicerad 1 dec 2022
Under onsdagen kom regeringen med beskedet om att privatpersoner ska få elstöd i februari - men företagen svävar i ovisshet.

Just nu är det flera företagare som går på knäna med anledning av de skenande elpriserna. Många entreprenörer har dessutom inte hunnit återhämta sig efter pandemins hårda tag. Inför onsdagens presskonferens var många förväntansfulla och hoppades på besked om elstöd från regeringen men det uteblivna stödet till företagare lämnade många besvikna.  För nu är det privatpersoner som i februari ska få rätt till elstöd, något som Företagarnas regionchef Eva Cooper ställer sig kritisk till.

- Företagen har ställt ganska stort hopp till det här stödet. Regeringen har ju gått ut med att det ska komma snabbt, säger Cooper i en intervju med NA

Uppgivna företagare

Enligt Eva har regeringen prioriterat helt fel när privatpersoner ställs först i ledet för att få tillgång till elstöd. Jobb hotas och de skenande energipriserna kan långsiktigt ge förödande konsekvenser om företagen tvingas varsla eller gå i konkurrs.

- Vi är mycket kritiska till hur man prioriterar, säger hon till tidningen. 

Två tredjedelar räknar med att pausa investeringar

Nyligen skickade Företagarna i Örebro län ut en enkät till sina medlemsföretag där de fick motta flera varningssignaler. Med anledning av inflationen och den hårt åtdragna ekonomin så räknar så mycket som två tredjedelar med att pausa investeringar. 

- Även om stödet dröjer hade det varit bra att få veta när det kommer, förklarar Eva Cooper avslutningsvis. 

Regeringen leker med elen

Fler nyheter från Företagarna