För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Wibax-trion representerar Norrbotten i Sverigefinalen av Årets Företagare

Publicerad 21 sep 2022
I Piteå ligger familjeföretaget Wibax Group. Wibax affärsidé är att sälja, köpa in, processa och distribuera kemiska produkter till basindustrin i Europa, och det gör dom bra, riktigt bra!
Jonas, David och Andreas Wiklund som utsågs till Årets Företagare Norrbotten vid residenset den 20:e september. Landshövding Lotta Fintorp delade ut priset.

Året 1986 grundes Wibax av Bo Axel Wiklund. Så här 36 år senare drivs bolaget av de tre bröderna Jonas, Andreas och David Wiklund. Den 20 september utsågs Piteåtrion till Årets Företagare Norrbotten och representerar därmed Norrbotten i Sverigefinalen av Årets Företagare den 14: oktober i Stockholms Stadshus. Vi passade på att ställa några frågor till vinnarna!

-Hej på er och stort grattis till utmärkelsen Årets Företagare Norrbotten! Vad var det egentligen som gjorde att valde företagandet alla tre?

-Tack, det känns jätteroligt att få representera Norrbotten i Sverigefinalen!

-Man kan väl säga att företagandet ligger i arvet. Vår far startade företaget 1986 och vi har sedan barnsben blivit inskolade att driva bolag. Det är nog utmaningarna i kombination med friheten som gjorde att vi fortsatte banan om än det från tid till annat är en hel del arbete. Vi drivs av utveckling och förändring något som vi tror är en stor nyckel till framgång i kombination med både en del risktaganden men alltid väl avvägda tack vare god uppföljning av verksamheten.

-En fråga som vi fått som konstigt nog är svår att svara på är var vi vill komma med företagandet. Svaret är nog i slutändan ”så långt det går” och det förklarar nog bäst varför vi älskar det här, oändliga möjligheter med många utmaningar. Under senare år har dessutom hållbarhet blivit en större och större del av vårt företagande och just möjligheten att skapa lönsamma affärer i kombination med hållbarhet är något som vi brinner extra mycket för.

-Vad är det på Wibax som ni gör så bra?  

-Vår affär bygger på att kontrollera så många länkar i värdekedjan mellan leverantör och kund. Det som gör oss verkligen unika i branschen är att vi äger i princip hela logistikkedjan som behövs för att transportera de produkter som vi säljer till våra kunder. I vår bransch finns det idag ingen som gör det som vi och genom detta kan vi skapa en otroligt hög leveranssäkerhet och kvalitet. Vi har idag tack vare detta en otd (on time delivery) på 99,96 procent, något vi är otroligt stolta över, gör man ett kontrakt med oss så levererar vi!

-Vad i ert företagande gör er mest stolta?

-Tillsammans med våra medarbetare skapar vi ekonomisk trygghet till alla som jobbar i koncernen. Det är nog det största.  Annat är förstås möjligheten att med våra affärer kunna påverka världen i rätt riktning och skapa ”god kemi” med allt det vi gör, lönsamt och hållbart.

-De senaste stolta ögonblicken var att vi kunde skicka ambulanser till Ukraina tidig i konflikten och att vi vid årsskiftet tillsammans med Scania introducera världens första helt eldrivna lastbil med 64 tons dragvikt.

-Det är vid de tillfällena som vi känner en extra stolthet men självklart känns det även otroligt bra att ”landa” jättekontrakt mot kunder som Northvolt, det sticker vi inte under stolen med som man säger. 

21263-003.jpg

Wibax och Scania introducerade vid årskiftet världens första helt eldrivna lastbil med 64 tons dragvikt. Foto: Wibax

-Vilka är era främsta egenskaper som företagare?

-Den främsta egenskapen är att vi hela tiden har en vilja framåt. Vi brukar säga att: ”här på Wibax behöver man verkligen gilla förändringar för att trivas”. Vi tror verkligen på devisen att om man bara sitter där så kommer någon att köra över en, vi vill i stället vara dom som leder. Som vi ser det finns det två alternativ, utveckling eller avveckling och vi väljer alltid utveckling!

-Många kloka ord! Kan ni dela med av er tre råd till den som vill vinna Årets Företagare Norrbotten i framtiden?

-Se till att vara bäst på någon del i affären och fortsätt utveckla den delen. Det är en viktig nyckel till kundvärde och gör att ni blir den leverantör man vill köpa av. Med ordning följer lönsamhet, uppföljning är a och o i alla bolag för att snabbt kunna förstå var något går bra eller mindre bra och se effekten av åtgärder man sätter in. Man måste ha pengar för att tjäna pengar, likviditet är helt avgörande för ett företags överlevnad och utveckling. Se till att ha god kontroll över likviditeten gärna med korta och långa prognoser.

-Stort tack för att ni delar med er av era erfarenheter som företagare och stort lycka till i finalen av Årets Företagare Sverige den 14:oktober 2022!

Fler nyheter från Företagarna