För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Frukost i Piteå med lika delar möjligheter som utmaningar

Publicerad 18 mar 2022
Månadens Frukost med Näringslivet hölls under fredagen på 2Kök & Catering och som vanligt var Företagarna Piteå Fredrik Nilsson konferencier tillsammans med Nicklas Larsson, näringslivschef Piteå Kommun.
Fredrik Nilsson, Nicklas Larson och Norr Medias Mats Ehnbom

Temat för frukosten var titulerad till Situation Norrland mot den bakgrund att det kommande decenniet ska investeras 1 000 miljarder kronor i Norr- och Västerbotten och inom de närmsta fem åren beräknas företagen i norra Norrland rekrytera drygt 25 000 personer för att klara kompetensförsörjningen.

Ett flertal aktörer såsom Sparbanken Nord, Norr Media, Piteå Kommun, Svensk Fastighetsförmedling och JNF Fastigheter försökte tillsammans sammanfatta vad som behövs göras i kommunerna och regionerna för att förvalta möjligheterna och möta utmaningarna på bästa sätt.

Framtidsfabriken

Frukostvärd var NorrMedia som den 3 mars lanserat undersiten Framtidsfabriken. Satsningen är en helt ny plattform där syftet är att belysa olika områden av den gröna industriutvecklingen.

-Vi vill tvätta bort länsgränserna mellan Norr-och Västerbotten och vi vill genom siten granska, skildra och informera om de utmaningar och möjligheter som kommer uppstå, säger Mats Ehnbom VD NorrMedia.

Helena Ershag Strömbro är redaktionschef för Framtidsfabriken. 

-Med framtidsfabriken vill vi få ett större perspektiv på satsningarna. Exempelvis trender, förändringstakt, strategier och planering. Den typen av nyheter som inte ingår i de normala händelsenyheterna, säger Helena. 

Att samla information och artiklar under en site gör att kommunerna kan lära av varandra.

-Information och nyheter som publiceras här kommer vara relevanta i både Skellefteå, Piteå, Luleå, Kiruna, Gällivare. Vi vill lyfta hur vi kan lära av varandra, fortsätter Helena. 

I Skellefteå har NorrMedia bevakat främst etableringen av Northvolt men även andra aktörer som kommer i spåren av etableringen.  

-I Skellefteå är bostadsfrågan hetast just nu, det byggs som aldrig förr. Men frågor såsom infrastruktur, vägar och kollektiv trafik blir minst lika viktiga.

Sparbanken Nords Gunnar Eikeland gav frukostens gäster en tankelek i avseendet att det är extremt stora investeringar som ska göras.

- Det är svårt att förstå hur stora investeringarna är, 1000 miljarder. Hur mycket är det, det är svårt att greppa, men om vi räknar marknadsvärdet av alla bostäder som finns i Piteå kommun så blir det runt 30 miljarder. Och satsningen är alltså 30 gånger detta.

Sparbanken Nord är också en av medfinansiärerna till Framtidsfabriken.

-Det kräver en ordentlig medial satsningen för att kommunicera det gigantiska förändringsarbetet. Kommunikation är A & O och att det finns ett media där vi kan belysa både möjligheter och utmaningar, säger Gunnar.

Kompetensförsörjningen en svår nöt att knäcka

På plats fanns också Fredrik Blom, Matchare på Piteå Kommun och Anna Dagerman, projektsamordnare Piteå Kommun.  De båda företrädde vuxenutbildningen och avdelningen för arbetsmarknad och integration.

De bägge var av uppfattningen att Piteå är dåligt rustat för att möte kompetensbehoven till näringslivet och att kommunen behöver bli bättre på att berätta om vilken hjälp de kan ge Piteås företag för att hjälpa till att tillgodose behoven.

-Piteå har egentligen för få invånare för att kunna fylla de behov som finns. Vi arbetar aktivt för att ta emot de familjer som vill komma hit. Vi har idag en inflyttarservice som hjälper familjer som är intresserade att flytta till Piteå inte bara för jobbet utan för allt annat som hör livet till. Barn, fritidsintressen, boende och allt annat, säger Fredrik.

Bostäder sökes!

Jonas Nilsson JNF Fastigheter och Marie Sandström Svensk Fastighetsförmedling deltog för att belysa behovet av bostäder vid en befolkningstillväxt.

-Det har varit en stadig uppgång på bostadsmarknaden under hela perioden av pandemin. Under pandemin har vi brottats med ett extremt lågt utbud. Det har gjort att affärerna gått väldigt fort, säger Marie.

-Det behövs komma ut fler objekt. Folk som ska flytta hit vill ha mer att välja på, säger Jonas Nilsson. 

Marie beskrev Piteå som en kommun som erbjuder mycket boende för pengarna.

-Prisutvecklingen har varit stor men vi kommer från låga nivåer

Prisläget i Piteå förväntas fortsätta uppåt enligt Jonas Nilsson som också efterfrågade fler bostadsrätter framför fler hyresrätter.

-Det är en enormt stor brist på bostadsrätter i Piteå. Det funkar inte när äldre generationer ska sälja sin villa där de bor för 4000 kronor i månaden att flytta till en hyresrätt för 10 000 kronor i månaden, säger Jonas.

Se hela sändningen av frukosten här! 

Nästa frukost går av stapeln den 15:e april. Missa inte det!

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna