För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarduon som gått från bokföring och taxi till entreprenad och städtjänster

Publicerad 9 jun 2022
Bill Nilsson från Företagarna Älvsbyn har träffat grundarna och ägarna till Tinor, Andreas Häggström och Åsa Edin.
Andreas Häggström och Åsa Edin, ägare av Tinor

Tinor är Älvsbyföretaget som är har bredd i utbudet av sina tjänster. Ena delen av företaget utför entreprenad och då främst styrd borrning och rörtryckning. Den andra delen består i städtjänster och namnet sammanfattar väl de Tinor står för: Tjänster i Norr.

Företagsresans start

Företagsresan började redan 1991 för Åsa Edin som startade enskild firma för att utföra ekonomitjänster åt Älvsby Taxi och Gårdings Järnaffär. Företagare som kan ekonomi och administration är såklart en fördel och 2004 köpte Åsa ett befintligt städföretag och året därpå blev Andreas Häggström även han företagare när han köpte in sig i Älvsby Taxi. Åsa och Andreas startade det gemensamma företaget Tinor 2008 och där tog de in både Älvsby Taxi och Åsas städföretag.  

Företagare är dynamiska till naturen och 2015 såldes Älvsby Taxi och företagarduon startade nu upp entreprenad-resan i samarbete med BDX. Inledningsvis med manuella arbeten och nedmontering av telefonstolpar och nedgrävning av fiber.

Startskott inom entreprenad gav mersmak

Entreprenadarbete passade Andreas och Åsa bra och året efter investerade man bland annat i ett antal grävmaskiner, lastbil och TMA-bil. Företagets specialitet har blivit rörtryckning, en teknik som används där man utför borrningar under vägar utan att gräva sönder själva vägen. En teknik som fler och fler av företagets kunder ser fördelarna med.

Tinor utvecklades ytterligare när man 2019 köpte Sandbergs Rör i Korsträsk där man också samlade ihop företaget, som tidigare var spridda på olika adresser runt om i Älvsbyn.

Utökad maskinpark och bergsborr

Sedan taxi och ekonomiservice har mycket förändrats och Tinor har utökat både maskinparken och sina möjligheter att utföra avancerad borrning ytterligare. Nyaste investeringen- en borrmaskin med kapacitet att borra i berg.  

Största utmaningen för företaget är liksom för många andra företagare att hitta medarbetare som inte bara är självgående men som också klarar att lösa problem som kan uppstå ute på arbetsplatserna.

Städfirman med det stabila kundunderlaget

Städfirman hade från start tre anställda och primära uppdrag med företagsstädning åt SCA, Sparbanken Nord och Handelsbanken. När företaget sedan fick Polarbageriet som kund kom tillväxten och som mest hade man 45 personer på lönelistan.

Runt klockan 10 på kvällen den 23:e augusti 2020 inträffade den förödande branden på Polarbageriet och i ett slag försvann många arbetstillfällen för företaget.

Ur askan föddes nya möjligheter

Städfirman såg sig om efter nya affärsmöjligheter med de stabila företagskunderna som en bas. Med nya kunder såsom Älvsbyhus och utökade kundsegment inom flytt-och privatstäd har gett städföretaget en stabil struktur. Mycket tack vare Rut-avdragets tillkomst. Verksamheten återfinns idag både i Norr-och Västerbotten.

Både Andreas och Åsa arbetar vidare med att utveckla och renodla sina företag och ser båda ljust på framtiden som företagare i Norrbotten.

Vi tackar Åsa och Andreas för det inspirerande besöket och önskar dem all lycka till på sin fortsatta företagsresa!

//Bill Nilsson, Företagarna Älvsbyn

Taggar
Fler nyheter från Företagarna