podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Växthusodling i arktiska miljöer möjliggör en hållbar framtid

Publicerad 27 jun 2022
Vi har pratat med grundarna till Containing Greens Sweden AB, företaget som möjliggör växthusodling i arktiska miljöer och som var ett av företagen på Företagarnas lista 103 unga idéer – en topplista som lyfter unga företagare.
Ellinor Emilsson(28), Moa Johansson (24), Adrian Mellgren(29) med styrelseordförande Andreas Eklund. Foto: Simon Eliasson

Adrian Mellgren(29), Ellinor Emilsson(28), Moa Johansson (24) var samtliga  uppflyttade från södra Sverige för studier vid Luleå Tekniska Universitet och trots sina olika studieinriktningar fann de varandra genom sitt gemensamma intresse: Odling och viljan att göra något gott för världen.

Ökad självförsörjning av livsmedel nödvändigt

Containing Greens grundades under sommaren 2020 när trion sökt ett sommarjobb som innebar att ta fram en idé som skulle gynna Norrbotten i framtiden och som skulle uppfylla så många av FN:s hållbarhetsmål inom Agenda2030 som möjligt. Det kunde vara en produkt, en tjänst eller vad som helst, inom vilket område som helst.

-Vid första anblick kändes det omöjligt att komma på vad vi skulle arbeta med, vi kände inte heller varandra från början och visste inte vad den andra av oss kunde tänkas tycka vara intressant, säger Moa.  

Trion gick igenom dokumenten för Norrbottens Hållbarhetsstrategi  och hittade något som de direkt kände starkt för.

- Sommaren 2020 var i början av pandemin och vi hade precis fått uppleva att viss mat försvunnit från hyllorna i butikerna och leveranser var osäkra. Självförsörjning blev något man började prata om och vi såg att Sverige är mycket beroende av import, men framför allt norra Sverige, säger Adrian.

Norrbotten importerar ca 95% av alla grönsaker som konsumeras i länet. Detta var en siffra som trion såg som ohållbar.  

-Genom att odla lokalt, nära konsumenten kan vi säkra tillgången till livsmedel, det är ingen nyhet men svårigheten i detta har varit att på ett resurseffektivt sätt kunna odla på norra breddgrader. Det har historiskt inte varit vare sig ekonomiskt eller klimatmässigt hållbart att odla i arktiska och subarktiska klimatzonen då vi har vinter stora delar av året, säger Ellinor.

Resurseffektiv odling genom ny teknik

Under vintern måste odlingarna värmas upp och det har inte funnits någon bra lösning på detta. Med Containing Greens utvecklar man tekniken som möjliggör för en resurseffektiv odling året runt i arktiskt och subarktiskt klimat. Genom att ta vara på spillvärme från datacenter och annan värmegenererande industri kan hydroponiska vertikalodlingar värmas upp och därmed odla året om.  

-Sedan starten 2020 har vi drivit en pilotanläggning i samarbete med RISE i Luleå och sålt det vi producerat till lokala resturanger. Nu har vi tagit nästa steg och såld ett första mindre system.

Green.jpg

Det växer så det knakar på Containg Greens anläggning. Foto: Simon Eliasson

Containing Greens vill skala upp

Under detta år utvecklar Containing Greens sin första mindre produkt för att komma ut på marknaden, parallellt som företaget jobbar på en helhetslösning för storskalig växthusodling i arktiska miljöer.

-Ni kommer snart kunna se våra första system i Boden, där vi samarbetar med Boden Kommun och Boden business park, och kommer ha våra system i Växthus Oändlig, säger Moa.

Containing Greens vill ta fram en produkt som ska kunna vara en given del i en industriell symbios och att kunna tillämpa en cirkulär ekonomi. Man vill kunna bidra med att höja självförsörjningsförmågan på grönsaker i Norra Sverige men även på platser med liknande problem och klimat som Island, Grönland, Kanada och USA.

-Genom att använda återvunnet material där det är möjligt och använda spillvärme som uppvärmning och att arbeta tillsammans med andra företag, förvaltningar och organisationer kan vi bidra med kunskap om detta, säger Adrian.

Söker investerare

Företaget är just nu i en fas där de vill ta ut produkten på marknaden och är därmed i en investeringsfas.

-Vi letar investerare som vill vara med på Containing Greens resa mot en hållbar odlingsteknik in i framtiden, säger Moa.

Läs mer om Containing Greens och entreprenörerna bakom idén här!

 

 

 

Fler nyheter från Företagarna