podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nasim sätter guldkant på Piteå med sin passion för matlagning

Publicerad 28 jun 2022
Nasim Mamoum äger Doncell Gastro som är ett företag inom livsmedel-och restaurangbranschen. Han fick idén till sitt företag efter att ha jobbat inom restaurangbranschen i flera år och ville göra något eget. Hans företagsidé var att öppna upp för samarbeten med restauranger och agera som konsult, kock och erbjuda olika produkter och tjänster.
Foto: Sofia Blad

- Företaget är helt nytt, jag startade det i höstas och än så länge har det gått bra. Det har varit många som har kontaktat mig och visat intresse att boka mig, jag har haft fullt upp nästan hela tiden, berättar Nassim.

Företaget erbjuder tjänster i Luleå, Skellefteå och Sundsvall och har även fått förfrågan i Kiruna, men just nu har Nasim mer fokus här i Piteå.

Kreativiteten är kärnan

Det Nasim uppskattar mest med företaget är att han får träffa nya människor hela tiden, på så vis får han nya idéer och håller sig kreativt aktiv. Just kreativiteten är som en kärna i hela konceptet.

- Det är det viktigaste av allt, det är lätt att kockar bli uttråkade när de arbetar med samma produkt och koncept. Vi siktar därför mycket på att hålla oss kreativa och hitta nya saker och försöker arbeta mycket med säsongsråvaror, för att inspirera de som arbetar i köket, säger han.

Nasim utbildade sig till kock i Spanien och flyttade från Spanien till Sverige 2015, då började han arbeta på Stadshotellet i Skellefteå där han arbetade som kock innan han år 2016 flyttade till Piteå. I Piteå arbetade han på The Bishops Arms och än idag har han ett gott samarbete med sin före detta arbetsplats.

Matintresset har Nasim fått från sin familj, redan när han var tolv år fick han hjälpa till i köket i hans föräldrars restaurang och det har skapat en stor nyfikenhet på mat och restaurangbranschen hos honom.

- Ibland är det skönt att bara ta en macka eller en burgare från snabbköket, när man är ledig är det skönt att koppla av och jag tror att det är viktigt för att ha kvar gnistan för det man gör, att man faktiskt kan koppla av helt ibland också, berättar han.

Piteå välkomnar företagandet

Det bästa med företagandet i Piteå är enligt Nasim att det har varit så välkommet, många visar tydligt att de tror på Nasim och hans idéer och det har gjort att han vill utvecklas så mycket han kan i företaget och skaffa nya koncept som inte finns i Piteå än.

Nasim har tagit Texas Barbeque till Piteå som bland annat innebär rökt kött som tillreds i ett rökeri som Nasim själv har ritat och som är tillverkat i Lettland.

- Nu är jag nöjd med grillen och jag testade den under SM-veckan och fick mycket fin feedback från kunderna, menar han.

Nytt koncept för Norrbotten

Nasims stora plan framöver är att starta ett Smokehouse i Piteå. Just nu kollar han efter lokaler och har flera olika alternativ att välja mellan. Han kommer att driva restaurangen själv tillsammans med sitt team som består av fyra personer i dagsläget.

- När konceptet och lokalen är helt färdigt kommer vi söka mer personal, berättar han.

Konceptet som Nasim planerar finns inte i Norrbotten, men han har upptäckt att det finns en nyfikenhet och ett stort intresse för rökt kött i länet. 

- Det saknas helt enkelt här i Piteå och här har vi alla förutsättningar att servera närproducerad mat. Vi ska kalla det ett Norrländskt Smokehouse och kommer att nischa menyn mot vilt, men vi kommer även att ha vegetariska och veganska alternativ. Vi vill att alla ska komma till oss.

Ett Smokehouse behöver nödvändigtvis inte vara så fint, utan ofta är det en enkel lokal, men Nasim och hans team vill göra det till en hemtrevlig och lite finare restaurang.

- Genom att servera maten på brickor med olika detaljer av fågel, kött, grönsaker och sallader som man kan dela med varandra i sällskapet, blir det familjärt och hemtrevligt, säger Nasim.

Nasim försöker hitta en lokal och tar gärna emot förslag han är öppen för olika alternativ på Backen eller i och omkring stan.

I sommar hittar du Doncell Gastro på PDOL.

- Det blir roligt att göra premiär på PDOL, vi är taggade och kommer servera jättegod mat. Det blir korv, sandwich barbeque samt vegetariska och veganska alternativ. Vi kommer göra vår plats lite speciell fint och jag kommer ta med mig grillen.

Doncell Gastro kommer även finnas på Nolia och där kommer vi ha större meny än PDOL, det är två kockar som ska arbeta med mig.

- Där är det inte så stressad miljö, folk vill ta sig tiden att äta god mat och det ska vi ge dem, säger han.

Text: Sofia Blad

Fler nyheter från Företagarna