podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Från hockey till copy

Publicerad 16 dec 2022
Andreas Gran vill vara sin egen chef.

Andreas Gran är född och uppvuxen i Älvsbyn med två familjer. Föräldrar som separerade tidigt gjorde att Andreas fick både bonusföräldrar och syskon. Men i Älvsbyn blev han inte kvar. Hockeyn tog honom till Luleå. I fyra, fem år satsade han helhjärtat där innan han till slut landade i Piteå, platsen där han bestämde sig för att starta eget inom copy.

Tankebanan kring att starta eget började när Andreas började läsa upp sina betyg. Under kurserna blev han less och sökte i stället andra kurser som omväxling, vilket väckte intresset till att ändra riktning. Hans bonuspappa peppade honom att göra det och inte långt efter att Andreas bestämt sig för att starta eget så hade han sitt första uppdrag.

Känslan beskriver han som jättekul men samtidigt lite skrajsen. Det kändes helt enkelt på riktigt och verkligt att starta eget.

När det kom till registrering av företaget och tankar så bollade han en del med sin bonusmamma som har enskild firma, men utöver det har Andreas lärt sig allt själv. Han skriver numer allt från konverterande texter, annonser, nyhetsbrev till webbtext.

Målen och ambitionerna är stora

Nu har Andreas kört på ett tag, skrivit avtal och känner att han kommer kunna jobba med sitt företag på heltid. Det blir mycket uppsägningar på det jobb han har jämte företaget så det passar ganska bra att våga köra fullt ut.

− Målet med att gå över till heltid är att kunna jobba som jag vill, vara min egen chef och samtidigt varifrån och när jag vill, säger han.

Andreas första delmål att ombilda företaget till ett aktiebolag, ta på sig så mycket jobb som han mäktar med och samtidigt lämna in ett bra resultat till kunder och eventuellt anställa någon. Han känner sig motiverad och har ännu inte ångrat sitt beslut.

− Det har varit mycket tid framför datorn med att bara försöka boka in möten med nya kunder och många nej. När första jaet kom var det som att det var värt det igen, säger han.

Han har dessutom ett intresse för besöksnäring, en väldigt intressant bransch som motiverar Andreas att fortsätta.

− Allt är ganska nytt än så jag lär mig nya grejer varje dag och känner mig motiverad att göra det, säger han.

Andreas tips till dig som funderar på att starta eget

Gör det bara! Det är inte så mycket att fundera på.

Ställ frågor, ta hjälp. Man behöver inte googla allting och ta reda på allt själv. Det tar för lång tid. Gå direkt till källan och ta reda på det du undrar.

Ha kul under resans gång. Det är det viktigaste. Det känns som resan är viktigare än målet och om man inte njuter av att man ska starta känns det inte lika mycket värt det.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna