podcast news play företagaren I media förmån

Projekt 101- skapar ett näringsliv med mångfald

Publicerad 6 okt 2021

Projekt 101, Integration av utrikesfödda entreprenörer. Syftet med detta projekt är att integrera utrikesfödda entreprenörer till näringslivets nätverk vilket kommer att främja dessa företagares fortsatta tillväxt.

-Hej Anna! Berätta lite om dig själv och din bakgrund?

- Anna Åström heter jag. Jag kommer från Holmsund men har bott större delen av mitt vuxna liv i Norrköping. Men 2015 kom jag till Piteå för att stanna. Bor på nu på Durrnäs med man, barn och en gammal lapphund. Jag har en utbildningsbakgrund som samhällsanalytiker och har jobbat med arbetsmarknadsfrågor och inkludering i arbetslivet i ca 15 år. Men efter att min tidigare arbetsplats, Arbetsförmedlingen, slog igen sina portar i Piteå så kände jag att det var läge att starta eget. Jag driver nu Involvera Consulting som erbjuder tjänster inom områdena social hållbarhet och kompetensförsörjning.

-Du jobbar som projektledare för ett nytt projekt som Företagarna står bakom. Berätta lite om projektet, om vad det har för syfte?

-Det är ett integrationsprojekt som på lång sikt syftar till ökad mångfald inom näringslivet i Piteå.

Projektet kommer fokusera på att lära känna fler utrikesfödda entreprenörer i Piteå; fånga upp behov, tankar och idéer samt bjuda in till dialog och gemensamma aktiviteter.

-Om vi tittar på de näringslivsfrämjande aktiviteter som anordnas i kommunen, eller om vi ser till vilka medlemsföretag Företagarna har, så är det tydligt att det är extremt låg representation av utrikesfödda entreprenörer. Det här var något som väckte frågor inom Företagarna Piteås styrelse och är bakgrunden till att projektet blev verklighet.

-Vilka står bakom detta projekt?

-Företagarna i Piteå har tagit initiativet och står som projektägare, men det är i samarbete med Piteå Kommun och Sparbanken Nord. Banken och kommunen finansierar större delen av projektet.

Vi har alla en förhoppning om att projektet kan ge svar och kunskap som även kan ligga till grund för framtida satsningar för ökad integration och näringslivsutveckling i Piteå.

- Det här projektet är en början som kan sätta andra stenar i rullning.

-Vilken hjälp skulle du vilja ha från våra medlemmar?

- Att skapa ömsesidiga relationer och knyta band tar lång tid, men om ni medlemmar har en personlig kontakt ni kan dela med er av så är det guld värt. Ni har kanske en vän, granne, frisör, favoritpizzabagare eller affärskontakt som jag skulle kunna få träffa? Att ni delar med er av ert nätverk skulle vara till stor hjälp.

Kontakta Anna om du har en kontakt, idé eller frågor om projektet! Sök upp Anna Åström på LinkedIn eller Facebook/messenger, eller kontakta henne på telefon 0730-325701 eller mail anna.astrom@involvera.nu 

Anna.jpg

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.