För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Chokladbollsutmaningen - Vi fikar chokladbollar för barns rätt till skolgång

Publicerad 21 apr 2021
Mellan 6-9 maj kommer Företagarna i samarbete med Piteå Kommun (Fairtrade City Piteå) medverka i kampanjen Fairtrade Challenge.

Kampanjen Fairtrade Challenge är en årligen återkommande fikautmaning i samband med World Fair Trade Day som infaller den 8 maj. Företag, kommuner, regioner, organisationer och privatpersoner medverkar i kampanjen i syfte att tillsammans sätta fokus på människorna bakom råvarorna som vi älskar att fika.

Att välja att fika Fairtrade är ett enkelt sätt att bidra till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor vilket också innebär att vi kan sätta stopp för barnarbete. Barn ska helt enkelt inte tvingas arbeta för att familjen ska kunna överleva. Här finns en direkt koppling till mål 4 i Agenda 2030 dvs “God utbildning för alla".

Precis som tidigare år går kampanjen i grunden ut på att anta en utmaning och utmana andra att fika Fairtrade – för att sätta fokus på människorna bakom de produkter vi konsumerar.  Tillsammans engagerar vi oss, samlar fikadeltagare (givetvis på ett coronasäkert sätt) och sprider budskapet för en mer hållbar världshandel. 

Temat för i år är kakao och årets utmaning är att baka eller köpa (och förstås fika) så många chokladbollar som möjligt som innehåller Fairtrade-certifierade ingredienser (dvs kakao, socker, kaffe etc). Alla som vill engagera sig i detta kan gå in och anmäla sitt initiativ på kampanjsidan https://fairtradechallenge.se

Målet är att nå 100 000 chokladbollar i samband med Fairtrade Challenge. Det kan vara traditionella chokladbollar, rawfood, veganskt, eller en helt annan eller ny kreativ variant. Den stad som bidrar med flest anmälda initiativ kommer uppmärksammas av Fairtrade Sverige. Genom denna kampanj vill Fairtrade Sverige också uppmuntra till ytterligare engagemang och inspirera individer och aktörer att engagera sig i organisationens viktiga arbete. 

Under den vecka som kampanjen pågår kommer Piteborna ha möjlighet att delta i en utlottning där de kan vinna ett Piteå Presentkort till ett värde av 2000 kr. För att vara med i utlottningen  gäller det att fota sitt fairtrade-certifierade fika och posta bilden i ett Facebookevent kopplat till detta. Så här säger Cecilia Lindström, projektledare Piteå Presentkort om denna satsning:

- Vi vill samla Piteborna och samtidigt gynna våra lokala företag i en utmaning som även hjälper oss att arbeta med agenda 2030. Chokladbollsutmaningen är något alla kan vara med på, stora som små, skola som företag, familj som vänner. Anta utmaningen tillsammans med oss och stötta våra lokala företag.

Om Fairtrade

Fairtrade är en internationell certifiering och aktör för en mer hållbar världshandel med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. När du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Läs mer på Fairtrade.se 

 

Kontaktpersoner

Cecilia Lindström - Projektledare Piteå Presentkort/Företagarna Piteå
cecilia.lindstrom@foretagarna.se, 070-260 70 14

 

Stina Eriksson -  Fairtradeansvarig Piteå kommun

stina.eriksson@pitea.se, 0911-697088

 

Kicki Fagerlund - Kommunikatör Företagarna Piteå

kicki@framtidsbyranalska.se, 070-2338243

Taggar
Fler nyheter från Företagarna