headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

BMW Driving Experience Winter 2020

Den 5–6:e februari hölls eventet BMW Driving Experience Winter 2020 tillsammans med Företagarna. Deltagarna i eventet var alla vinnare i Företagarnas vintertävling som detta år enbart vände sig kvinnor som driver bolag och som är medlemmar i Företagarna. Vinnarna representerade verkligen Sveriges geografi med sydligaste deltagaren från Malmö till nordligaste deltagaren från Gällivare.
Publicerad 17 feb 2020

Norrbotten och Luleå visade upp sig i sin vackraste vinterskrud och bjöd deltagarna på en klarblå himmel, gnistrande snö och en lagom kyla på -4 grader.

BMW-trio-2.jpg

Onsdagskvällen inleddes med mingel för deltagarna samt föredrag av Annica Kihlstedt BMW Sverige som berättade om allt från BMW's hållbarhetsarbete till Bonus malus.  Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande var på plats och pratade just om detta. Det vanligaste namnet på en företagare är Lars och att endast var femte bolag drivs av en kvinna. Alla enades att det var dags för förändring på den punkten. Vidare fick deltagarna en duvning i näringslivets motorer i Norrbotten. Besöksnäringen är den starkast och snabbast växande näringen i regionen även om ryggraden fortfarande utgörs av skog, vattenkraft och gruvindustri.

Deltagarna fick bo på Clarion Sense och fick efter frukosten inta  bilarna nere i hotellets garage. I en BMW-karavan körde deltagarna genom staden ut till Ebbenjarka, strax utanför Luleå.  Säkerheten först gäller i vanlig ordning och efter teoriutbildning i allt från förarställning till bromssträckor var det dags för deltagarna att äntra isvägen!

Där fick de köra BMW 340 med xDrive fyrhjulsdrift och träna på de trafiksituationer som kan uppstå på vintervägar. De fick till exempel hantera ett plötsligt uppdykande hinder och vässa sina förmågor att behålla kontrollen och hantera bilen på bästa sätt i olika andra situationer.

Deltagarna fick även träna med över- och understyrning när de körde en stor cirkel (drifting), slalomkörning samt broms- och undanmanöver. Sedan avslutades träningen med handslingsbanorna. Det var helt enkelt en väldigt lärorik och upplevelserik dag.

Det en helt fantastisk dag. Strålande sol, jättebra instruktörer, oklanderligt arrangemang på alla sätt och vis. Gav mersmak.

Jenny Frank, Företagarna Norrbotten, beskriver dagen på följande sätt:

− Totalt deltog 16 förväntansfulla företagare från hela Sverige. Vi satt två och två i bilarna och fick värma upp med att testa bromssträckor på is i olika hastigheter, 50 - 60 och slutligen 80 km/h. Att gasa upp en bil i 80 km/h för att sedan tvärbromsa in den med is som underlag gav deltagarna god förståelse för hur bilens bromssträcka påverkas av underlag och hastighet. Vi fortsatte dagen med olika isbanor och alla deltagarna hade leenden som gick från öra till öra när vi möttes upp i kåtan för lunch. Efter lunch fick vi testa att drifta bilen i en cirkel, något som jag tror alla tyckte var barnsligt roligt. Som avslutning körde vi en längre bana där deltagarna fick använda sig av de kunskaper de byggt på under dagen. Samtliga fick också åka med våra utbildningsförare vilket var en upplevelse i sig. De hade full kontroll på varje sladd och skillnaderna mellan proffs och amatörer blev uppenbar.

Det var en upplevelse i världsklass! Deltagarna fick med sig både nya kunskaper och minnen för livet.

BMW-trio-1.jpg

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen