För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företag i nischade branscher inom event och möten förtjänar också uppmärksamhet

Publicerad 17 sep 2020
I augusti meddelade regeringen att lättnader när det kommer till den så kallade 50-regeln ska införas, med start i oktober. Visst är det ett steg i rätt riktning, men att nischade företag som verkar i mäss- och upplevelsesvärlden negligeras är oroväckande menar Thomas Gislerud, egenföretagare inom eventbranschen och ordförande i Företagarna Västerås.

Thomas Gislerud, ordförande Företagarna Västerås

Att regeringen nu öppnar upp för att fler arrangemang ska kunna genomföras är givetvis otroligt glädjande. Efter en vår och sommar som kantats av inställda konserter och tomma läktare känns det skönt att motta besked som ändå signalerar om att det någonstans där framme finns ett ljus i slutet av tunneln. Inte enbart för företagare verksamma inom ovan nämnda branscher, utan även för samhället i stort.

Men samtidigt som beskedet i grunden är positivt, är det inte utan att man undrar hur resonemanget kring frågan gått. Runt om i Mälardalen, från Västerås till Heby, finns mängder med företagare som lider av det faktum att mässor och event fortsatt måste förhålla sig till en maxgräns på ett antal personer. Vi skulle vilja att restriktionerna var mera anpassade för evenemangets art eller storlek på en arena. Inte enbart för att inspirerande möten måste läggas på is, men också för att det bakom varje lyckat arrangemang finns en värdekedja som utgörs av företagare som nu lidit stora förluster under flera månaders tid. Det kan röra allt från företag verksamma inom kulturbranschen till teknikföretaget som sysslar med ljud/ljussättning, mattor, blommor, skylt, catering, scener med mera. Listan med leverantörer runt ett evenemang kan göras lång.

Många företag har under våren visat prov på innovativt tänkande genom att anordna digitala evenemang. Men faktum kvarstår – den personliga kontakten människor emellan uteblir när människor sitter vid hemmakontoret istället för att ses öga mot öga. Dessutom skapar det inga arbetstillfällen för alla de företag som sysslar med exempelvis dekor, ljud eller ljus, som ju är med och skapar det ovan nämnda mervärdet vid mässor och event

Således betyder de annonserade lättnaderna lite för oss företagare inom nischade branscher.

För att det i framtiden överhuvudtaget ska finnas företag redo att bistå med event, dekor, teknik och design krävs nu att regeringen tar krafttag kring flera av de stödinsatser regeringen fattat beslut om.

  • Korttidspermittering har underlättat för många småföretagare, men det är tyvärr inte tillräckligt. Inget talar för att större mässor eller event kommer kunna äga rum innan stödet tar slut. Därför borde möjligheten att förlänga permitteringar ytterligare diskuteras, samt att företag återigen ska ges möjlighet att korttidspermittera på upp till 80 procent.

  • De olika stöden som bygger på lån – i form av den statliga företagsakuten – har inte heller setts som särskilt aptitliga bland företagen, eftersom ökad belåning inte ses som ett hållbart alternativ i dagsläget. Företag i just eventbranschen skriker bokstavligen efter tillskjutandet av resurser som inte omfattar en ökad belåningsgrad.

Ingen vet när vi kan återgå till ett normalläge igen, och vi företagare vill och kommer fortsätta att ta vårt ansvar för att minska smittspridningen. Men samtidigt krävs det att regeringen fortsätter arbeta aktivt med att så fort som det är möjligt och säkert, öppna upp för att mässor och event i någon form ska kunna arrangeras.

Det Thomas beskriver är tyvärr något som flertalet av företagen i de branscher som drabbats hårdas ekonomiskt av pandemin upplever. Risken är att den ekonomiska situation som åtgärderna mot Covid-19 skapat riskerar att dra med sig många fler branscher under hösten. Därför är det viktigt att förstå att även om smittspridningen avtar, så är den ekonomiska krisen för småföretagen långt ifrån över.

Fler stödpaket kommer att behövas nu under hösten och de behövs snabbt. Det behöver också vara enkla för företagen att administrera samt omfatta alla företagsformer. Utan småföretagare stannar varje kommun, region och vårt land, säger Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholm-Mälardalen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna