För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Oscar Wallén blev Årets Företagare i Surahammar 2020

Publicerad 29 apr 2020
Priset som Årets Företagare i Surahammar 2020 går till Oscar Wallén som driver Matbutiken Virsbo AB. Oscar uppvaktades med tårta och hyllningar.

ÅF Surahammar tårta.jpegJuryns motivering:

En oerhört engagerad ledare och företagare som med värme och otroligt engagemang, för såväål medarbetare som kommuninvånare, och VIrsbo, är en klockren förebild. På eget initiativ bjuder företagaren kontinuerligt in skolungdomar att ta del av verksamheten, och för att utbilda eleverna i viktiga ställningsstaganden så som alla människors lika värde.


Här nedan kan ni läsa Simons svar på våra kandidatfrågor:

Hur känns det att ha blivit nominerad till Årets Företagare i Surahammars kommun?
- Kul naturligtvis. Och oväntat. Lite stolt måste jag nog få säga.

Vad är du mest stolt över när du tänker tillbaka på din företagarresa?
- Det är jätte svår fråga men det första jag tänker på är att jag fått butiken jag tagit över att bli lönsam och på så sätt säkrat framtiden för en liten by att ha sin matbutik kvar. När jag tog över butiken hade den gjort minus resultat i många år och hur mycket vilja det än kan finnas så är ändå en grund för ett företag att det finns en lönsamhet i botten. Jag vet hur viktigt det är med en matbutik i ett samhälle oavsett storlek så jag känner mig stolt över att jag sett till så det finns en i en liten by som Virsbo.

Vad kännetecknar dig som företagare?
- Lat och bekväm. Missförstå mig rätt. Jag gör det jag måste och tycker är kul men min lata och bekväma sida gör att jag alltid letar efter bättre och lättare att sätt att göra saker på. Det gör faktiskt ofta att min verksamhet utvecklas

Vilken är din största drivkraft?
- Min nyfikenhet. Jag älskar det jag inte vet något om och jag är för det mesta väldigt orädd. Min största rädsla är att jag ska bli äldre, klokare och då också se farorna och konsekvenserna lättare. Det skulle hålla tillbaka mig.

Vilket är ditt bästa företagarminne?
-Jag hade drivit butiken i Virsbo i ca två veckor, kände inte så många i byn. Då hade pizzerian mitt emot ett inbrott. De stal inte så mycket men de bröt sönder dörrkarmen och slog sönder en ruta så det blev ändå en stor kostnad för den lilla pizzerian. Jag tyckte synd om honom och sa därför till min personal att vi skulle gå dit och äta pizza på fredagen så han åtminstone fick upp sin försäljning. Jag sa säg åt några ni känner också. Sen sa jag det till lite kunder och tänkte att nu blir vi väl iaf en 15-20 stycken och det måste väl vara välkommet för honom.

När jag sen kom till pizzerian kl 19 på fredagen som vi bestämt hade tydligen ordet spridits och stället för fullproppat. Över två timmar var väntetiden för en pizza. Pizzabagaren var helt svettig och hans bror var på väg från skinnskatteberg för att hjälpa till. Jag ryckte in och serverade pizzor och bjöd på en öl till de som väntade. Hans tidigare försäljningsrekord låg på 12 000 kr och när jag gick hem var han över 30 000 kr och såg så glad ut.  

Det är ett av mina bästa minnen som företagare. Jag sålde visserligen inte så många middagar den kvällen men i marknadsföringssyfte och som god granne kunde jag inte fått en bättre start på min tid i en ny by.

Kan du nämna ett misstag du lärt dig av och som i slutänden utvecklat ditt företag på ett positivt sätt?
- Oj , det är så många. Och tyvärr lyckas jag med nya hela tiden. Det kan vara allt från personalhantering till fel beställningar som sen blev storsäljare.

Hur ser dina mål och visioner ut för framtiden?
- Jag skulle vilja få till en mer matinspirerande butik. En butik som man går in i utan att känna ett dugg ork till att fixa middagen men som man går ur med fulla kassar och massor av idéer. Det är svårt att få till på en gammal bruksort med en butik på knappt 30 miljoner men jag är helt säker på att det ändå går.

På vilket sätt är du en förebild för andra?
- Att jag är just orädd vilket gör att jag vågar testa, och att jag är övertygad om att jag också kan. Jag är långt ifrån bäst på saker men jag är så säker på att mitt duger och då kör jag.

Hur jobbar du och ditt företag med socialt ansvarstagande? (Exempelvis miljö- och hållbarhetsfrågor)
- Jag gillar ju när miljö och hållbarhetsfrågor kan gå hand i hand med bättre lönsamhet. Och de kan de ofta göra. Det behöver inte vara antingen eller. Nu har vi precis bytt ut alla kylar och frysar i butiken. Ja det är stor investering men min energiförbrukning kommer förhoppningsvis gå ner. Det är bättre för miljön idag och på sikt är det även bättre för min lönsamhet. Vi jobbar ständigt med att minska svinnet i butiken. Något som både miljön gillar och min resultaträkning. Listan är lång men jag tycker att de är sånna miljöfrågor och lönsamhetsfrågor man ska börja med. Det motiverar en att investera och utveckla.

På vilket sätt arbetar ditt företag på ett innovativt sätt med er vara/tjänst? Vad är det som gör er vara/ tjänst unik?
- För att vara en butik i en liten by är vi en väldigt stor och välsorterad butik. Vi är anpassade för marknaden i just Virsbo med mycket finska produkter som du inte hittar överallt. Sen tycker jag att personalen och deras sätt att känna sina kunder gör oss unika.

Vad gör du när du inte jobbar med företaget?
- Jag åker fram och tillbaka mellan Virsbo där jag jobbar och bor, Stockholm där jag har sambo och vänner och dalarna där jag har min familj. Jag tränar Crossfit så mycket som det bara går och när Corona inte härjar så reser jag väldigt mycket. Min störta hobby är att träffa nya människor från andra kulturer, det tycker jag är utvecklande och spännande. Sen är det ju svårt att att vara handlare utan att nämna att mat är en stor passion. Laga, äta, umgås, där har du en perfekt kväll för mig.

VLT publicerade en artikel den 29 april 2020 om hur det gick till när Oscar Wallén mottog priset. Ni kän läsa den här. 

Fler nyheter från Företagarna