För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Västra Sörmland drar ifrån övriga länet

Publicerad 7 sep 2017
Det går bra för småföretagarna i Sörmland. Särskilt bra går det för dem i Katrineholmsområdet. Det visar Företagarnas undersökning Småföretagarbarometern.

På torsdagen presenterade Företagarna och Sörmlands sparbank resultatet av Småföretagarbarometern i Sörmland, en undersökning som visar hur småföretagarna uppfattar det ekonomiska läget och vilka förväntningar de har på framtiden.

Att presentationen hölls i Katrineholms kommunhus Gröna kulle var ingen slump. Katrineholm med grannkommunerna Vingåker och Flen (KFV-regionen) sticker nämligen ut i undersökningen. Här pekar alla kurvor brant uppåt.

Även för Sörmland som helhet går det bra. Sysselsättningen ökar, precis som företagens orderutveckling, omsättning och lönsamhet. Den sammanlagda konjunkturindikatorn pekar därmed uppåt för länet som helhet och siffrorna är bättre än rikssnittet.

KFV-regionen sticker ut med en betydlig mer positiv utveckling än i andra delar av länet. Medan Eskilstuna och Strängnäs håller sig relativt stabila, är utvecklingen mer negativ i de östra länsdelarna – något som Företagarna tror kan förklaras med tuffa tider för storföretaget SSAB i Oxelösund när undersökningen gjordes.

För KFV-området är det tvärtom. Från att tidigare ha legat efter resten av länet, är utvecklingen här nu bättre än i de norra och östra länsdelarna.

— Det är en enorm kick uppåt för KFV-regionen. De andra hänger inte med, konstaterar Företagarnas regionchef Emma Tonnes, som presenterade resultatet av undersökningen.

Hon pekar ut flera faktorer som kan förklara den positiva utvecklingen.

— Katrineholm har ett differentierat näringsliv. Det byggs i kommunen och har gjort så under lång tid, säger hon.

Bildtext: Det var glada miner när Emma Tonnes, regionchef för Företagarna, och Per Knutsson, Företagarna i Katrineholm, presenterade resultatet av Småföretagarbarometern. Foto: Johannes Tångeberg

Läs hela artikeln här i Kkuriren

Fler nyheter från Företagarna