För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Framtidstro på Arlandamötet 2017

Publicerad 2 okt 2017
Förutsättningarna att göra affärer i norra Stockholmsregionen är fantastiska, konstaterade Gunther Mårder, Företagarnas VD på Arlandamötet 2017- ett initiativ av Företagarna i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna.

Företagarna vill med Arlandamötet skapa en attraktiv mötesplats för företagare i Sveriges hetaste tillväxtregion. Arlanda flygplats är navet och tillväxtmotorn och det gäller för företagen i området att ta vara på möjligheterna, när flygplatsen växer och den nya flygplatsstaden växer fram, där förutsättningarna för 50 000 arbetstillfällen skapas. 

Arlandamötet på Rosersbergs slott var startskotten för en ökad aktivitet från Företagarnas sida att skapa mötesplatser, synlighet och påverka utvecklingen i regionen. Möjligheterna är många men också utmaningarna. 

Gunther Mårder betonar att företagen är lyckligt lottade i Arlandaregionen och betonade att tillväxten i norra Stockholm är på en historisk hög nivå. Han refererade till senaste Småföretagsbarometern som konstaterar att kompetensbristen är det största problemet för små- och medelstora företag. Kompetensbristen kan underlättas om företagen ser till att öppna dörren för alla utrikesfödda på arbetsmarknaden. 

Fredrik Jaresved, VD fört Airportcity Stockholm, är mycket positiv till Företagarnas initiativ. 

-    Vi behöver ett bollplank och nya kontakter med näringslivet i regionen. Vi hjälper till att skapa förutsättningarna för 50 000 nya arbetsplatser i flygplatsstaden. Sedan är det företagen som skapar jobben. 

Utvecklingen för flygplatsstaden går snabbt. På tre år har 170 nya företag etablerat sig i Arlandaområdet. 

Stockholm-Mälardalen är mycket attraktivt område att etablera företag i. Arlanda flygplats är den snabbast växande flygplatsen i Norden. Men det börjar bli trångt på Arlanda. 15 miljarder ska investeras fram till 2023. Infarkten i infrastrukturen till och från Arlanda är ett problem som växer. En breddning av E 4:an borde varit på plats redan 2015 men är skjuten på framtiden, vilket påverkar både resenärer till flygplatsen och alla som rör sig i regionen. 

-    Regeringen måste ta Arlandafrågan på allvar, menar Parisa Liljestrand (m), ordförande för Arlandaregionen och KSO i Vallentuna kommun, som beskrev Arlandaregionens arbete med att få staten att prioritera nödvändiga infrastruktursatsningar som breddning av E4:an, fyra spår Stockholm- Uppsala och en förläning av Roslagsbanan till Arlanda. 

Hon var också mycket kritisk till nuvarande regerings inställning till företagandet:

Företagare ska uppskattas mer än beskattas!  Det är företagen som bygger Sverige och skapar tillväxt och ger oss politiker möjlighet att utveckla det svenska samhället. 

Mat och mingel avrundande mötet, vilket resulterade i nya affärskontakter och många goda idéer till arrangörerna. Med uppmaningen att återkomma och utveckla konceptet med att skapa en arena för företagare i Arlandaregionen.

Fler nyheter från Företagarna