För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Träff på temat osund konkurrens

Publicerad 23 mar 2022
Den 3/10 samlades representanter från Ljungbys lokala restaurangägare, Företagarna, Ljungbys kommun samt Ryssbygymnasiet restaurangutbildning. Syftet med mötet vara att belysa utmaningarna som uppstår vid osund konkurrens, men kom även att handla om kompetensbehovet inom branschen samt behovet av förbättrad dialog mellan skola och näringsliv.

Anledning till att frågan kring osund konkurrens låg i fokus inledningsvis berodde på att skolans restaurangprogram under en längre tid bedrivit verksamhet som med fördelaktiga förutsättningar i direkt konkurrerat med de lokala restauratörerna. Det har vi flera tillfällen lett till att skolan vunnit affärer som annars skulle hamnat i det lokala näringslivet. Från de lokala aktörerna har det länge funnits en tolerans men även en frustration kring detta, det som fick bägaren att rinna över var när skolan under tuffa situationerna kring Corona pandemin tog hem ett stort jobb som hade betytt mycket för det lokala aktörerna.

Skolans perspektiv på frågan är att det sker men vid tillfällen per år och då bara vid tillfällen som är av sådan karaktär att det passar in i utbildningen. Det grundar sig i att elever behöver komma ut i verkliga situationer där man under en längre tid kan följa processer och stötta från start till mål för på så sätt kunna generera så hög kompetens som möjligt ut till näringslivet efter avslutade studier.

Samtalen landade ner i att alla parter har förståelse för varandras utmaningar, behov och situationer. Resultatet av ett bra och konstruktivt möte var att det behövs bättre dialog och kommunikation parterna emellan, för att på så sätt hindra eller minimera att likande situationer uppstår framöver.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna