podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Föreläsning med Nils van der Poel: Det är aldrig försent att ge upp

Publicerad 24 okt 2022
Under fredagseftermiddagen trollband guldgrabben från Trollhättan över 400 företagsamma människor inne på Storsjöteatern i Östersund. Nils van der Poels ödmjuka sätt och ärliga återberättelse av hans idrottskarriär fick hela lokalen att flertalet gånger bubbla till med härliga skratt och hög igenkänningsfaktor till att i nästa sekund skapa total tystnad och fullt fokus på hans berättelse.

Den perfekta outsidern

Redan som 12-åring satte Nils ett mål om att han skulle tävla i Junior-VM som 17-åring och vinna. Men är allt verkligen värt att uppoffra?

Nils beskriver att ett av hans bästa minnen var när han kramade om sin tränare efter vinsten på sitt första Junior-VM. Men efter kramen när han stod där ensam kvar så var han inte helt säker på att målet, att vinna Junior-VM, hade varit värt resan dit.

Genom att sätta mål så väljer man bort alla andra utfall och för att kunna fortsätta arbeta mot det satta målet så måste man även tänka sig in i hur saker påverkas, i de scenarion då man inte når sitt önskade resultat. På vilka sätt kan målet påverka relationer, ekonomi och  framtidsplaner oavsett om målet uppnås eller inte?  Genom Nils okonventionella tankesätt som elitidrottare så har han blivit den perfekta outsidern – som han själv beskriver det – och blev därmed den personen som fick ställa sig högst upp på prispallen.

Det är aldrig försent att ge upp

Nils van der Poels resa är inspirerande. Nils har genom sin idrottskarriär vunnit det mesta som går att vinna inom sin sport. Med guld från SM, JVM, VM och OS kan man minst sagt säga att han är välmeriterad. Trots det så inleder han sin föreläsning med meningen: Det är aldrig för sent att ge upp. Det kan tyckas konstigt att komma från en idrottsman på hans nivå men det är något som knyter ihop i hela Nils personlighet och resa. För när man sätter ett mål så väljer man helt plötsligt bort flertalet saker som inte leder mot mållinjen, och just att ge upp saker är - enligt Nils - synonymt med att en målsättning har skapats.

Elitidrottare och företagare liknar varandra

Som företagare går det ganska enkelt att dra paralleller tills Nils berättelser om framgångar, uppoffringar och misslyckande. Mest troligt varken äter eller tränar en företagare lika mycket som en elitidrottare. Men det hårda jobbet mot målsättningar, tvivel på om vägen framåt verkligen är rätt och - kanske viktigast -  glädjen vid framgångar är lätt att känna igen sig i. 

 

Fler nyheter från Företagarna