För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan vår Region lyfta företagen i Jämtland-Härjedalen

Publicerad 27 feb 2021
Med riktade satsningar kan Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Företagarna och Samling Näringsliv se till att fler företag tar sig ur pandemin med hälsan i behåll.
Foto: Shutterstock.com

Just nu har många företag det svårt. Pandemin släpper inte greppet och även de mest uppfinningsrika och uthålliga företagare når någon gång en smärtgräns.

Sök upp dem som har det svårast

Mitt i alla tuffa utmaningar kan Regionen tillsammans med Företagarna och Samling Näringsliv spela en unik och viktig roll för att stötta det regionala näringslivet. På så vis kan fler företag inte bara överleva utan komma ut på andra sidan stärkta.Grip.png

− I våras hjälpte Regionen flera företagare med konsultation och stöd vid ansökning av statliga stödåtgärder kopplade till coronakrisen. Vi ser gärna att den möjligheten kommer tillbaka, men i ett mer uppsökande perspektiv, säger Jenny Grip, verksamhetsledare på Samling Näringsliv.

Samling Näringsliv och Företagarna i Jämtland-Härjedalen har lokalkännedomen och räckvidden som krävs för att företagare ska känna till och kunna dra nytta av sådan hjälp.

Kräv inte stora utlägg av små företag

Möjligheten för Regionen att medfinansiera satsningar som företag gör för att bli mer konkurrenskraftiga och framgångsrika är någonting som är värt att slå vakt om. Tyvärr går det inte att använda dess fulla potential eftersom sådan finansiering kräver att företag först genomför en investering eller liknande, för att sedan i efterhand få pengar utbetalda av Regionen. Särskild under pandemin då många företag redan har ansträngd likviditet kan det bli ett för högt hinder. Joakim Sjöstedt.jpg

− För att underlätta för företagen borde Region Jämtland Härjedalen betala ut pengar direkt till företagen men med krav på återbetalning om man inte kan visa upp att man har gjort investeringen i fråga. I dag behöver företaget agera bank och ligga ute med pengarna och invänta den regionala utbetalningen, säger Joakim Sjöstedt.

Ge förutsättningar att växa – köp företagens tjänster

Jämtland Härjedalen är en utpräglad småföretagarregion. I Företagarnas senaste undersökningen av samtliga län och kommuner i Sverige kommer Jämtland på tredje plats över länet med högst andel kommunala skatteintäkter från småföretag. Åre kommun toppar Sverigelistan.

Region Jämtland-Härjedalens vision är att vara en region att längta till och växa i. Man nämner växande branscher och unga entreprenörer. Nu finns en chans att göra skillnad. År 2019 uppgick Regionens totala inköp av verksamhet från privata företag och vårdgivare till 3,1 procent av verksamhetens totala kostnader, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Det duger inte för en region som säger sig värna om företagsklimatet. Rikssnittet är 12,7 procent. 

− Vi på Företagarna och Samling Näringsliv delar analysen att det går att göra mer. Fortsätt med det som är bra, men konkurrensutsätt mer av Regionens verksamhet. Det finns företag som sitter på lösningar, säger Företagarnas regionchef Joakim Sjöstedt.

Fler nyheter från Företagarna