headphones newspaper video-player

Så kan vår Region lyfta företagen i Jämtland-Härjedalen

Med riktade satsningar kan Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Företagarna och Samling Näringsliv se till att fler företag tar sig ur pandemin med hälsan i behåll.
Publicerad 27 feb 2021
Foto: Shutterstock.com

Just nu har många företag det svårt. Pandemin släpper inte greppet och även de mest uppfinningsrika och uthålliga företagare når någon gång en smärtgräns.

Sök upp dem som har det svårast

Mitt i alla tuffa utmaningar kan Regionen tillsammans med Företagarna och Samling Näringsliv spela en unik och viktig roll för att stötta det regionala näringslivet. På så vis kan fler företag inte bara överleva utan komma ut på andra sidan stärkta.Grip.png

− I våras hjälpte Regionen flera företagare med konsultation och stöd vid ansökning av statliga stödåtgärder kopplade till coronakrisen. Vi ser gärna att den möjligheten kommer tillbaka, men i ett mer uppsökande perspektiv, säger Jenny Grip, verksamhetsledare på Samling Näringsliv.

Samling Näringsliv och Företagarna i Jämtland-Härjedalen har lokalkännedomen och räckvidden som krävs för att företagare ska känna till och kunna dra nytta av sådan hjälp.

Kräv inte stora utlägg av små företag

Möjligheten för Regionen att medfinansiera satsningar som företag gör för att bli mer konkurrenskraftiga och framgångsrika är någonting som är värt att slå vakt om. Tyvärr går det inte att använda dess fulla potential eftersom sådan finansiering kräver att företag först genomför en investering eller liknande, för att sedan i efterhand få pengar utbetalda av Regionen. Särskild under pandemin då många företag redan har ansträngd likviditet kan det bli ett för högt hinder. Joakim Sjöstedt.jpg

− För att underlätta för företagen borde Region Jämtland Härjedalen betala ut pengar direkt till företagen men med krav på återbetalning om man inte kan visa upp att man har gjort investeringen i fråga. I dag behöver företaget agera bank och ligga ute med pengarna och invänta den regionala utbetalningen, säger Joakim Sjöstedt.

Ge förutsättningar att växa – köp företagens tjänster

Jämtland Härjedalen är en utpräglad småföretagarregion. I Företagarnas senaste undersökningen av samtliga län och kommuner i Sverige kommer Jämtland på tredje plats över länet med högst andel kommunala skatteintäkter från småföretag. Åre kommun toppar Sverigelistan.

Region Jämtland-Härjedalens vision är att vara en region att längta till och växa i. Man nämner växande branscher och unga entreprenörer. Nu finns en chans att göra skillnad. År 2019 uppgick Regionens totala inköp av verksamhet från privata företag och vårdgivare till 3,1 procent av verksamhetens totala kostnader, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Det duger inte för en region som säger sig värna om företagsklimatet. Rikssnittet är 12,7 procent. 

− Vi på Företagarna och Samling Näringsliv delar analysen att det går att göra mer. Fortsätt med det som är bra, men konkurrensutsätt mer av Regionens verksamhet. Det finns företag som sitter på lösningar, säger Företagarnas regionchef Joakim Sjöstedt.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor