Tiraholms Fisk vinnare av Stora turismpriset 2024
Familjeföretaget Tiraholms Fisk i Hylte har tilldelats utmärkelsen Stora turismpriset 2024 i samband med konferensen Besöksnäring på agendan i Stockholm. Det är 31:a gången priset delas ut och första gången det går till ett halländskt företag.
─ Jag kände bara wow! Tänk att vi vinner i tävlan med alla dessa fantastiska besöksmål från hela landet, säger Malin Ekwall, vd på Tiraholms Fisk.
Innovativ och hållbar besöksnäring
Bakom priset står Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman. Varje län tar årligen fram en kandidat och i finalen deltar därför 21 tävlande. För att kunna kvalificera sig behöver de tävlande utmärkas av att arbeta med sin verksamhet på ett innovativt och hållbart sätt och dela med sig av kunskap för att utveckla en hållbar besöksnäring.
─ Priset var så klart höjdpunkten på konferensen, men hela dagen var värdefull för oss. Det blir lätt att man håller på med sin grej. Att lära känna andra som verkar inom besöksnäringen och utbyta erfarenheter på nationell nivå är viktigt, säger Malin Ekwall.
Utveckling av en plats
Under konferensen som arrangerades av Sveriges Kommuner och Regioner, Tillväxtverket, Regionala nätverket för turism och besöksnäring och Svenska destinationsnätverket betonades bland annat den allt större betydelsen som fästs vid platsens utveckling och attraktivitet i arbetet med besöksnäring och turism. Något som även lyftes fram i vinnarnomineringen:
”I harmoni med naturen och med fisken i centrum har Tiraholms Fisk på ett innovativt sätt förädlat en naturresurs. Med stort engagemang har de skapat ett levande besöksmål i Sverige och visar att det är fullt möjligt att driva en hållbar året runt-destination på landsbygden. De är en sann förebild och inspiration för andra företag.”
Från yrkesfiske till besöksmål året runt
Tiraholms Fisk ligger naturskönt vid stranden av sjön Bolmen. Från början bedrevs verksamheten på gården enbart som yrkesfiske, av Malins pappa Nisse Ekwall som började med det 1981. I slutet av 1980-talet var han och hustrun Vicky Ekwall bland de första i Sverige att starta gårdsbutik. I slutet av 1990-talet öppnade Tiraholms fiskrestaurang med enbart lokalfångad insjöfisk på menyn och 2006 startade paret en pub och en glasskiosk på gården.
I dag är det Malin och syskonen Jonas och Jens som tagit över driften av verksamheten och den fortsätter att utvecklas. 2018 öppnade hotell på Tiraholm och i samarbete med Sydvatten drivs sedan 2017 en forskningsstation med inriktning på miljöövervakning, vatten- och fiskevård och effekter av klimatförändringar, liksom utbildningsprojektet ”TänkH2O” som riktar sig till gymnasieelever.
─ Vi har ett helhetstänk som går ut på att förädla insjöfisken i flera steg, från hållbart fiske i sjön via vår lokalproducerade mat i butiken, fiskbilar och på restaurangen till forskningsstationen och hotell- och konferensverksamheten, säger Malin Ekwall.
Familjeföretaget som gått från enskild firma till generationsväxling och AB
Hållbar återhämtning
Det sägs i folktron om Bolmen att sjön – Sveriges tolfte till storleken – har lika många öar som året har dagar. Hur det än må vara med den saken har Tiraholms Fisk undan för undan förlängt säsongen till att i dag ha öppet året runt. Även om det inte är lika högt tryck under vintern som på sommaren – Tidaholms Fisk har 50 000 besök om året – så är veckorna före jul intensiva. Men det finns en djupare tanke med att ha öppet året runt.
─ Vi tror att både människor och samhället i stort skulle må bättre om fler kunde ägna sig åt något avkopplande och återhämtande några dagar åt gången i stället för att hänga upp allting på några semesterveckor på sommaren, men då måste det finnas ställen att besöka. Inte mycket slår en härlig vinterdag på Bolmen. Fast vi behöver berätta om det och erbjuda det, säger Malin Ekwall.
Malin Ekwalls tips om att utveckla en besöksnäring
- Sätt dig i gästens sits och ta verkligen reda på vad som det unika och genuina med det du har att erbjuda och bygg vidare på det.
- Se möjligheterna när de ges. När vi satsade på julmarknad hade vi få hotellgäster, så vi började med paket riktade till utställarna. Vi fick från att ha tre bokade rum till att nu i år bara ha två lediga rum.
- Ibland är det bra att inte planera allt i detalj, utan gå på känsla även om alla detaljer inte klarnat. Kör, bara kör!
Malin Ekwalls bästa fisktips
Färsk fisk tillagad med salt och smör och så vin till det. Ju enklare, desto godare!