För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där, Henrik Tingstorp Vice VD för Simplicity

Publicerad 11 apr 2024
Henrik har sedan 25 år tillbaka arbetat som räntefondförvaltare och är idag Vice VD på Simplicity, därför var han inbjuden till att hålla ett kort men mycket givande föredrag om det allmänna ränteläget för våra medlemmar under Företagarna Varbergs årsmöte i mitten på Mars.

För att kort beskriva vad det är som händer just nu berättar Henrik, 

  - Det som händer just nu är att centralbanker håller en hög ränta, eller en högre ränta än vi har haft de senaste 15 åren. De har som mål att inflationen ska komma ner till 2% för i dagsläget är den lite för hög.

Han förklarar också att man just nu är nära en räntetopp och att man därför skall in i en omvänd cykel där räntorna skall börja sänkas istället för att höjas och att det i själva verket är det som hela den finansiella marknaden väntar på just nu, dock råder det lite osäkerhet kring när det kommer att ske. 

image0 (3).jpeg

Då vi också fått lyssna till Anders Thornbergs föredrag om kriser och hur företagen ska rusta upp Halland, var vi nyfikna på vad Henrik har att berätta om vad som egentligen händer med räntan vid en större kris.

  - Vid en större kris brukar det oftast vara på grund av en lågkonjunktur, att ekonomin blir kraftigt försämrad och då är centralbankernas jobb att sänka räntan rejält för att stimulera ekonomin och få igång kugghjulen igen.

Han fortsätter att berätta,

  - De senaste åren har varit förknippade med ett flertal kriser och då har centralbankerna agerat kraftfullt. I normalfallet brukar det sällan gå jättefort utan man sänker räntan stötvis med 25 punkterssänkningar, men de senaste åren har det funnits flera tillfällen när de sänkt kraftigt som tillexempel finanskrisen, till viss del också krisen under 2012/2013 där man också sänkte räntan ner till 0 vid slutet at 2014, då blir det väldig stimulans.

Henriks bästa tips till företagare vid en eventuell kris är,

  - Det svåra för företagarna vid en kris är framförallt höga räntor på lån, ett tips är att försöka amortera bort så mycket som möjligt så man kan säkra upp sin egen ekonomi på ett bra sätt.

På några års sikt så ser det ändå rätt okej ut!

Hur ser Henrik på framtiden, finns det risk för en ekonomisk kris inom de närmsta 5-10 åren?

  - Det är svårt att veta, men det man vet just nu är att det är lite tufft i ekonomin. Alla bedömare just nu är ju eniga att lågkonjunkturen inte skall bli för ihållig utan det ska bli rätt lugnt egentligen, och börjar centralbankerna få ner inflationen som de har sagt och kanske börja sänka lite så kommer säkert ekonomin att komma igång igen, så på några års sikt så ser det väl ändå rätt okej ut faktiskt.

Trevligt arbetsklimat!

Självklart är vi också nyfikna på vad Henrik tycker är det bästa med Företagarna.

  - De verkar ha ett väldigt trevligt arbetsklimat och jag gillar också att det blir ett väldigt bra nätverk med mycket kompetens som man kan del av.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna