För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius om minskade nyföretagandet i Halland: "Inte orolig"

Publicerad 11 jan 2023
Det ekonomiska läget har lett till att allt färre startat företag i Halland i jämförelse med förra året.

2022 var ett svårt år för många svenska företag och allt färre valda att starta nytt i Halland. I länet minskade nyföretagandet med 4 procent jämfört med förra året. I en intervju med P4 Halland svarar Företagarnas regionchef Marie Axtelius på frågan om hur hon ser på att nyföretagandet minskat i regionen: 

- Det är naturligtvis tråkigt men jag är inte jätte oroad över just det då nyföretagandet legat på ganska höga nivåer under 2020 och 2021. 

Inflation och räntehöjningar påverkar

Det är rykande färsk statistik från Bolagsverket som visar att 2021 var ett starkt år där nyföretagandet ökade med 6 procent - en stor skillnad från 2022. Minskningen kan enligt Visma bero på räntehöjningar, stigande inflation och höga priser på el och drivmedel. Marie Axtelius håller med till viss del:

- Det är alltid svårt att säga vad saker och ting beror på men det blir inte enklare att driva företag och därför är det inte lika många som vågar starta sin dröm.

Många backar - för oroliga

Regionchefen vill inte avråda någon från att starta företag i nuläget men hon belyser att man bör ha gjort sin hemläxa innan man steget.

 - Ta hjälp och räkna på att verksamheten kan hålla sig livskraftig, säger hon avslutningsvis till P4.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna