För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så löste Hallandsentreprenörerna härvan med swishbedrägerier

Publicerad 16 aug 2023
Företagarnas ordförande Linnéa Petersson och kollegan Anna Ström utsattes för ett swishbedrägeri i en av sina butiker - nu har de hittat en lösning på problemet.
Företagarnas ordförande Linnéa Petersson och Anna Ström driver butiker i Halland som nyligen drabbades av ett swishbedrägeri. Nu har de vidtagit åtgärder.

Att företagare blir utsatta för bedrägerier allt oftare har blivit ett stort problem. Bedragarna hittar ständigt nya tillvägagångssätt och ett av de senaste är att manipulera butiker med swish-betalningar. I Halmstad var det flera handlare som drabbats av en bedrägerihärva där bedragarna använt sig av swish. 

Halmstadsbutiken Kungsfreden som  drivs av Företagarna Hyltes ordförande  Linnéa Petersson och kollegan Anna Ström är en av de som drabbats. Då de för ett år sedan blev utsatta av en person som plockade på sig kläder i butiken till ett värde av närmare 6000 kronor och sedan betalade med swish innan hen löpte ut ur butiken.
 
- Det såg ut som en helt vanlig Swish-betalning, till och med det där ljudet som blir när man klickar på skärmen, säger Linnea Petersson till Hallandsposten. 

Blev av med kläder till ett värde av 6000 kronor

 Entreprenörerna, som aldrig tidigare varit med om denna typ av bedrägeri, polisanmälde händelsen och vidtog sedan flera åtgärder för att minimera riskerna för att utsättas för samma typ av bedrägeri igen. 
 
- Vi har bland annat satt upp  övervakningskameror och så har vi bytt från vanlig Swish till Swish företag.
 
Funktionen Swish företag  innebär att kundens inbetalning syns i realtid, vilket är ett viktigt sätt för att säkerställa att pengarna kommer in på kontot. 

Allt fler småföretag drabbas av brott

Varje år släpper Företagarna rapporten "Brott mot företagare" som visar på att brotten är en stor anledning till att småföretagare överväger att lägga ned sin verksamhet. 

- Under de senaste åren har brottslighet tillåtits bli en naturlig del av vad det innebär att driva företag i Sverige. De mängdbrott som dagligen drabbar tusentals företagare, i form av inbrott, stölder, skadegörelse, hot och bedrägerier, har normaliserats. Det finns förstås många förklaringar till varför Sverige hamnade i ett så destruktivt läge, men oavsett orsak kommer Företagarna aldrig att acceptera att denna utveckling får fortsätta, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på säkerhet och brott mot företag.

Läs rapporten här! 

Fler nyheter från Företagarna