För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svenska elkrisen får förödande konsekvenser för Halländska företagare

Publicerad 1 sep 2022
De höga el- och energipriserna ger svåra konsekvenser för de Halländska småföretagen. Företagarna kallade under onsdagen in till ett krismöte tillsammans med Svenska Kyrkan.

Den senaste tidens oro med de skenande el- och energipriserna ledde till att Företagarna sammankallade till ett krismöte under onsdagen på Församlingsgården i Falkenberg tillsammans med Svenska Kyrkan. Konsekvensen av att en av de två reaktorerna i kärnkraftverket Ringhals kommer att stängas av leder till att de redan höga elpriserna kommer att stiga ytterligare. 

Företagarnas regionchef i Halland, Marie Axtelius berättar hur hon dagligen får samtal från oroliga medlemmar och företagare som förfarar det värsta tänkbara. Det vill säga att behöva varsla eller i värsta fall - gå i konkurs.

- Är detta det nya normala? Våra medlemmar måste få ett svar på den frågan och det fort, säger hon. 

Varnar för varsel och konkurser

Marie berättar att flera företagare går back så fort de öppnar upp sina verksamheter på morgonen.  En ohållbar situation som inte för med sig något gott för varken den enskilde företagaren eller dennes anställda. 

- Våra företagare blöder. Det är riktigt illa att det inte redan nu finns klara besked att få om vad en kilowattimme max kommer kosta företagare i sista ändan, från och med september till och med mars. 

När företagen mår bra mår välfärden bra. De rekordhöga och snabbt svängande elpriserna ger både företagare och hushåll kraftig huvudvärk. Det är ju inte bara elräkningen som påverkas.

− Vi ser prisökningar på allt från drivmedel till grönsaker och kaffe. Priserna har gått upp i en takt som vi inte upplevt på trettio år, vilket pressar såväl hushåll som företag, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Fattiga blir allt fattigare 

Diakonerna  i Falkenberg pastorat, Helena Hedelund och Eva Ånhammar, berättar om att de fattiga blir ännu mer fattiga och att flera familjer nu övervägar att flytta från södra Sverige för att överleva. 

- Vi ser varje dag barn som inte kan äta sig mätta, säger Helena Hedelund till Hallandsposten. 

Det kretsar även mycket osäkerhet gällande E4 i nuläget. Marie Axtelius höjer därför ett varningens finger och flaggar för att det kan börja komma varsel redan så tidigt som nu i september, vilket hon menar kanske är helt i onödan.

- Eller så kommer man vara optimistisk och inte varsla tillräckligt många. Då kommer konkurserna, säger hon avslutar:

- Ge oss ett svar! Det är vår gemensamma välfärd och våra skattekronor det handlar om. 

Så kan vi lindra elbristen

Fler nyheter från Företagarna