podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius skarpa elvarning: "Företagen kan tvingas stängas ner under vintern"

Publicerad 3 nov 2022
Företagen i elprisområde 4 är mitt uppe i en kostnadschock. Nu varnar Marie Axtelius för att företagen kan tvingas stänga ner sina verksamheter och övervintra.
Foto: Shutterstock.

De hårt pressade företagen i elprisområde 4 befinner sig just nu i en ohållbar situation. I en intervju med P4 Halland varnar Företagarnas regionchef Marie Axtelius för att detta kan leda till flera företagare nu kan tvingas stänga ner sina verksamheter för att överleva vintern:

- Den enda utvägen kan vara att övervintra. Det vill säga att ända utvägen är att stänga ned verksamheten under vinterhalvåret och bara ha sin hyra och sina fasta utgifter.

Hårt pressade företagare

Marie är tydligt med att markera att de utlovade elstöden behöver komma omgående för att inte fler företag ska behöva varsla eller ansöka om konkurrs.

- Stöden är bra men de behöver komma ut fort för det stärker upp företagens kassor, säger hon. 

Svaren i en ny enkätstudie till Företagarnas medlemmar i elprisområde 4 ger en väldigt dyster lägesbild av den vardag som företagen brottas med till följd av höga elpriser. Företagen som besvarat enkäten får även blicka framåt och det finns all anledning att ta deras oro på största allvar.

− Bilden är mörk. Det går att förutspå kraftigt minskade investeringar och lägre tillväxttakt kommande år. Det innebär ett hårt slag mot södra Sverige, och i förlängningen hela landet och hushållen som bor och verkar där, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Dyster lägesbild 

De små och medelstora företagen hänger också intimt samman med de orter de verkar på. Av de tillfrågade företagarna är det fler som svarar att de överväger att lägga ned sin verksamhet än som överväger att flytta sin verksamhet.

− Att företagen är en avgörande del av varje väl fungerande samhälle upprepar vi ofta och gärna. Företagen vill allra helst vara kvar och förvalta och utveckla sin verksamhet och går inte det lägger de hellre ned än att flytta verksamheten till en plats med lägre elpriser, säger Marie Axtelius. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna