För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Günther och Marie besöker Årets Företagare Hylte, Nyebro Snickeri

Publicerad 28 mar 2022
Nyebro Snickerifabrik drivs i femte generationen och var från första början ett sågverk vid Nissan under senare delen av 1800-talet. Under den andra generationen övergick företaget till snickerifabrik och på den vägen har företaget formats till det man idag är specialister på. Här på Nyebro tillverkar man fönster och dörrar i klassiks stil till kulturbyggnader, fastigheter och bostadshus.
Günther Mårder och Carl-Magnus Pettersson framför de handgjorda dörrarna som ska till Halmstad tågstation

Företagets antikvariska kunnande gör att Nyebro ofta anlitas till specialsnickerier vid renoveringar av kulturbyggnader. Företagarna Hallands regionchef Marie Axtelius,  Företagarna vd Günther Mårder och ordförande Företagarna Hylte Linnéa Petersson har träffat företagets vd Carl-Magnus Pettersson som också emottog utmärkelsen Årets Företagare Hylte 2021.  Carl-Magnus Pettersson är den femte generationen i företaget och tog över efter sin far Sven-Olof under början av 2000. Carl-Magnus har idag dubblerat produktionsytan och företaget har trots effektiviseringar fortsatt fokus på hantverk i all sin tillverkning.

Timmerhus var starten för snickeriet 

-Inledningsvis byggde man timmerhus och gjorde för fönster och dörrar för hand på plats egentligen för man hade ingen verkstad. Man byggde hus under sommarhalvåret och under vintrarna byggde man möbler i en liten snickarbod.

- När jag började 1997 då var det fyra anställda, många äldre. Sedan har jag lyckats hittat bra folk och vi växte till 8 anställda men hade för långa leveranstider. VI hade för mycket att göra helt enkelt. Så 2017 fördubblade vi verksamheten och investerade i ny teknik för att kunna producera kulturfönster i de moment där en maskin kan göra det lika bra som ett hantverk.

IMG_1178.jpg

En modernare dörr blir till 

-Sedan kompletterar vi med hantverkskunnandet där vi jobbar helt fritt. Vi har många uppdrag mot kulturfastigheter men inte bara stora k-märkta utan även privata kunder som vill återskapa husen från exempelvis sekelskifte.

-Hur ser kraven på de tekniska specifikationerna? Går det att kombinera, undrar Günther.

-Det kan finnas utmaningar med energieffektiva fönster när man gör gammeldags fönster, men vi kommer nära, berättar Carl-Magnus.

Utmaningar stimulerar 

Nyebro levererar till hela Sverige och det är de tuffa projekten som Carl-Magnus tycker är mest spännande.

-Det är roligt, vi gjorde en stor port till en restaurang i Göteborg som skulle var 4,5 m bred och 3 meter hög, helt i ek och med små fyrkantiga speglar över hela dörren. Det var två stora portar inåt och hela porten skulle kunna öppnas men för det mesta skulle de vara stängda. Man ville ha en vanlig dörr som inte skulle synas i porten. Den lilla dörren skulle integreras i den stora porten. Det var ett utmanande och roligt projekt!

IMG_1193.jpg

Carl-Magnus berättar om hur klyvningen påverkar träts egenskaper för Günther Mårder

Samarbete med Arbetsförmedlingen öppnade dörrar för utrikesfödda 

Vi går runt i fabriken och Carl-Magnus berättar hur de tillsammans arbetat med Arbetsförmedlingen med att möjliggöra anställningar för ett par utrikesfödda personer som haft intresse i yrket och rätt attityd. Carl-Magnus berättar att detta blivit lyckat och han ser det som en styrka att kunna utbilda och integrera genom sitt företagande. Just kompetensförsörjningen är en utmaning då få väljer att utbilda sig till finsnickare. Carl-Magnus pluggade själv till maskiningenjör i Jönköping men det var i familjeföretaget han hittade hem. 

Ökade priser till följd av världsläget 

Branschen har gynnats av den god konjunkturen men en viss oro finns inför tillgång av trä från Ukraina där de stora odlingarna av ek kommer ifrån.

-Vi kommer se ökade priser, det är säkert, säger Carl-Magnus.

Vi tackar Nyebro Snickeri för besöket!

Fler nyheter från Företagarna