För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Restauratörerna som lagar mat med eld, passion och kärlek

Publicerad 29 mar 2022
Paret Eva och Nicoloi Tram är paret som flyttat från Köpenhamn och slagit ned sina pålar vid Rydöbruk i Halland. Här startade de i januari 2021 sin restaurang Knystaforsen där all mat lagas på öppen eld med råvaror som hämtas från lokala producenter och från den närliggande naturen.

Restaurangens inramning är smått magisk där Nissan forsar fram bara ett fåtal meter från restaurangens trädgård. Vi besöker den relativt nyöppnade restaurang Knystaforsen med Företagarnas regionchef Halland Marie Axtelius, ordförande Hylte Linnéa Petersson och Företagarnas vd Günther Mårder. 

Inga nybörjare på mat

Både Eva och Nicolais bakgrund skvallrar om att de visste vad de gjorde när de skapade denna oas. Eva är utbildad sommelier och har tidigare arbetat som matskribent och matfotograf. Nicolai är för många danskar känd från tv där han jobbat som tv-kock men har även arbetat som souschef på Dragsholm Slott i Danmark och på La Terraze del Casino i Madrid.

-Vi har 20 platser där vi lagar mat över öppen eld. Gästerna kommer hit för en helkväll, en sittning hos oss tar fyra timmar av mat och dryck. De går härifrån väldigt nöjda! 

IMG_1211.jpg

Eva och Nicoloai Tram 

Familje-och företagarliv i symbios

Paret bor ovanför restaurangen och för dem är det ett sätt att kombinera företagarlivet med familjelivet. 

-När man jobbar i restaurang kan det vara en utmaning att man har barn, men för oss fungerar detta bra!

På andra sidan ån ligger ett vackert hus med fyra hotellrum och i den närliggande gamla byggnaden kommer snart den rustika pizzerian med vedeldad pizzaugn stå klar.

Intimt och nära lockar långväga gäster

På den trivsamma uteplatsen på baksidan av restaurangen kan gästerna samlas runt öppen eld och ett flertal sittplatser finns. Här forsar ån fram och ramar in vyn för restaurangens gäster.

-Vi öppnade i januari 2021, vi trodde nog att pandemin skulle vara över då. Men så blev det inte,. Vi  hade från början tänkt att det skulle vara fler sittplatser men eftersom pandemin begränsade det så fick vi tänka om. Det var lite tur. Det passar vår restaurang att ha få sittplatser och gäster. Det blir mer intimt och mer personligt.

Restaurangen vann priset som Årets Resmål från Dagens Industri vilket också gjort att man fått gäster som åkt långt för att besöka dem. Hit kommer gäster från både hela Sverige men också från Danmark, Tyskland och England.

-Vi hade ett bra självförtroende i vårt koncept. Sedan skrev några större tidningar såsom Svenska Dagbladet också om oss, det hjälpte såklart!

Vi tackar Eva och Nicolai för det varma mottagandet och ser fram emot att sätta tänderna i en nybakad pizza inom kort!

IMG_1228.jpg

Nicolai Tran och Günther Mårder framför den omtvistade pizzaugnen

Fler nyheter från Företagarna