podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallandsentreprenören Ann-Sofie om skenande drivmedelspriserna: "Inte råd att åka ut på jobb"

Efter den senaste tidens ohållbara prisökningar på drivmedel så presenterade regeringen på måndagen ett åtgärdspaket. Åtgärder som enligt vissa småföretagare inte räcker långt.
Publicerad 16 mar 2022
Foto: Shutterstock. KG Mekaniska.

På måndagen presenterade regeringen ett paket av åtgärder för att motverka effekterna av de höga priserna på el och drivmedel. Företagarnas medlem Ann-Sofie Borglund från Varberg är en av de hårt drabbade. I en intervju med DI berättar Ann-Sofie, som är vd för KG Mekaniska i Karl-Gustav, 3,5 mil utanför Varberg, att läget sedan länge varit ansträngt men nu ohållbart.

- De anställda som tar sin privata bil till jobbet upplever att gränsen är nådd, säger hon till tidningen. 

"Luften går ur hela branschen"

Krisåtgärder från regering var efterlängt men efter att de presenterades under måndagen blev Ann-Sofie besviken. De kortsiktiga åtgärderna innebär bland annat att man tillfälligt sänker skatterna mellan 1 juni till och med 31 oktober 2022. 

- Den skattefria milersättningen täcker inte ens bränslekostnaderna och har inte ändrats på många år, säger hon och fortsätter:

- Det klagas allt mer på det här både hos oss och andra företag. Det gör ingen större skillnad med 1,30 kronor i minskad skatt. 

Riskerar att förlora arbetskraft

Enligt företagaren är det flera som upplever att de inte har råd att åka ut på jobb vilket i sin tur äventyrar verksamhetens överlevnad. 

- Vi riskerar att förlora arbetskraft, menar Ann-Sofie Borglund. 

Enligt henne så borde fokus ligga på att den skattefria milersättningen höjs rejält. Även om tusenlappen kan kompensera bilägare så sänder det ut fel signaler:

- Det ger bara ännu mer bidrag. Vad är nästa steg? Ska vi få ett laddat ICA-kort när maten blir dyrare? säger Ann-Sofie Borglund avslutningsvis till Dagens Industri. 

Läs mer om regeringens åtgärdspaket här!

Fler nyheter från Företagarna