podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Politiker i heta stolen under Företagarna Hallands valduell

Publicerad 31 maj 2022
Det blev en livlig valdebatt som ägde rum i Halmstad när regionspolitiker och riksdagspolitiker samlades för att diskutera företagarfrågor.
Fr h: Elisabet Babic (M), Stina Isaksson (SD), Filip Zackrisson (L), Helene Andersson (C) och Therese Stoltz (S). Foto: Jari Välitalo.

På onsdsagskvällen arrangerade Företagarna Halland en livlig valdebatt inne  i Rejmes lokaler i Halmstad där företagandet stod i centrum, skriver Hallandsposten. Debatten leddes av moderatorn och frilandsjournalisten Linda Thulin och på plats var flera av regionens politiker: Elisabeth Babic (M)Helene Andersson (C)Therese Stoltz (S)Stina Isaksson (SD), Filip Zackrisson (L) samt riksdagspolitikerna: Helena Storckenfeldt (M)Jan Riise (MP)Larry Söder (KD)Jon Thorbjörnson (V)Cecilia Rönn (L) och Alexander Christiansson (SD).

Energipriserna - het debattfråga

"Hur kan vi skapa ett bättre företagsklimat i Halland" var temat som genomsyrade den hetlevade debatten. Man diskuterade bland annat kompetens, upphandlingar och regelkrångel. Men diskussioner om de skenande energipriserna var frågan som engagerade mest under valduellen. 

- Det är den enskilda frågan som på kort sikt kommer att ha väldigt stor inverkan på hur företagen kommer att klara sig här i Halland och i hela elhandelsområde tre och fyra, säger Företagarna Hallands regionchef Marie Axtelius till Hallandsposten

Tummen upp eller tummen ner?

Flera av partierna höll med varandra i flera frågor, inte minst i hur man bäst bör agera för att stärka det lokala företagsklimatet, något som blev tydligt då de medverkande fick lyfta upp skyltar med en "tumme upp" eller "tumme ned" efter att moderatorn läst upp flera olika påståenden och frågor. 

- Jag tycker det är bra att företagarna pressar politiker på frågor, säger Elisabeth Babic (M) till tidningen. 

Entreprenören Casandra Hallberg, representant för Företagarna Halland och medarrangör, var mycket nöjd över hur kvällen utspelade sig:

- Det blev en väldigt lyckad kväll och det kändes roligt att få vara med och arrangera ett event där företagarnas egna frågor satte agendan. Det märktes också hur viktigt det är med forum där näringslivet och politiken kan mötas för att nå framgång i olika frågor.

Ungefär var tionde sysselsatt i Sverige är en företagare och många av dessa har i sin tur skapat jobb åt en eller flera personer. För i Sverige har små och medelstora företag svarat för 4 av 5 nya jobb ända sedan 1990. En politik som ska skapa jobb, tillväxt och välfärd måste därför inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag.

- Det är i de små företagen som jobbskaparna finns. Ge företagare förutsättningar att växa. För när företagen växer, växer Sverige, säger Marie Axtelius.

Läs mer om Företagarnas 106 förslag till ett bättre företagsklimat här!

Fler nyheter från Företagarna