För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius om negativa trenden: "Ge småföretagare bättre förutsättningar"

Publicerad 6 jul 2022
Antalet nya företag minskade kraftigt i juni jämfört med samma period förra året visar ny statistik enligt P4 Halland.

Antalet som startade nya företag minskade med hela 18 procent i riket jämfört med förra året. I Halland var snittet högre, nämligen 24 procent.

- Man måste vara modig i vanliga fall när man ska starta företag men just nu får man vara extremt modig, säger Företagarnas regionchef Marie Axtelius till P4 Halland.

Oroliga tider - då backar många

De branscherna som allt färre väljer att starta verksamhet inom är lantbruks- och reklambranschen.

- Vad gäller lantbruk så är det inte helt chockerande statistik med tanke på året som varit, säger Axtelius och fortsätter:

- Vi har många små konsulter i reklambranschen i Halland och när det blir oroliga tider så är det fler som backar när det kommer till att starta eget. 

Marie Axtelius har inga magiska lösningar på problematiken.

- Det är lite sent att börja tänka nu, som företagare måste man ha en plan. Bra och dåliga tider kommer och går. När det är goda tider gäller det att samla i ladorna så det finns att ta av när det är dåliga tider, förklarar hon. 

Fyra av fem jobb skapas genom de små företagen

Fyra av fem jobb skapas genom de små företagen i Sverige och därför anser Marie Axtelius att det är extra viktigt att se till att skapa goda förutsättningar för den som vill starta eget:

- För att landet ska kunna ta sig igenom de utmaningar vi står inför så behövs det fler jobb. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna