podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Varberg efter chocksifforna: "Förvånad"

Endast 15 procent kvinnliga vd:ar finns registrerade i Halland. Det visar siffror från Bolagsverkets register.
Publicerad 8 feb 2022
Företagarnas ordförande i Falkenberg, Louise Lejestrand och förtroendevalda Anu Majkvist är chockerad över de låga siffrorna. Foto: Jonas Arneson.

Hallands län ligger i botten när det kommer till jämställdheten hos aktiebolags verkställande direktörer runt om i Sverige. Siffrorna från Bolagsverkets register visar att endast 15 procent av av företagen i regionen har en kvinnlig vd. 

Kalmar ligger sämst till med sina 14 procent och hack i häl kommer Halland på näst sisa platsen medan Norrbotten ligger i topp där 28 procent av alla registrerade företag har en kvinnlig vd. Företagarna i Varbergs ordförande Louise Lejestrand är något chockad över siffrorna:

- Att jämställdheten är låg i hela landet kände jag till men att Halland är näst sämst i klassen med endast 15 procent kvinnliga vd:ar blev jag förvånad över, säger Louise Lejestrand i en intervju med Hallands Nyheter. 

15 procent kvinnliga vd:ar i Halland

Louise tror sig ha en aning om varför det ser ut på det här viset:

- Jag tror att många kompetenta kvinnor väljer att bli specialister inom företaget istället för att sträva efter en vd-post och på så sätt göra karriär, samtidigt som de blir attraktiva på arbetsmarknaden på ett helt annat sätt, säger Lejestrand till tidningen. 

Samtidigt visar nya färska siffror från Region Halland att var tredje företag som startas i dag i länet startas av en kvinna. Även Företagarna i Varbergs förtroendevalda Anu Majkvist tycker att den låga andelen kvinnliga vd:ar i Halland rimmar illa men hon ser också att det är en chans att vända på den tråkiga trenden:

- Det är trist att Halland ligger så långt ner i listan, men bra att det synliggör behovet jobba mer med jämställdhet inom halländskt näringsliv, säger Anu till Hallands Nyheter och avslutar:

- Ett viktigt sätt att öka andelen kvinnor i ledande positioner är att visa goda förebilder. Detta blir svårare när det inte finns så många, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna