podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gesäll- och Mästarbrev delades ut till frisörer i Hylte

Publicerad 21 dec 2022
Gesäll- och Mästarbreven haglar över Hyltebrukfrisörerna på Salong FriSan.
Sanna Gillberg, Charlotta Marklund, Amanda Robertsson och Frida Klang har under 2022 mottagit Gesäll- och Mästarbrev.

Alltfler efterfrågar kvalitet och expertis och genom gesäll- och mästarbrevsutbildning får man ett gediget yrkeskunnande, där man för vidare en stolt tradition som skapat kompetenta hantverkare i århundraden. Gesällbrevet är hantverkarnas egen kvalitetsgaranti och mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.

Under 2022 har hantverksbreven haglat över frisörerna inne på salongen FriSan i Hylte.  På en lokal företagsgala i grannkommunen Falkenberg tidigare i år fick  Sanna Gillberg och Amanda Robertsson motta ett varsitt Gesällbrev.

- Igår var vi på Award Party i Falkenberg strandbaden och hämtade ut våra gesällbrev! Sån lycka, skrev dem på sina sociala medier då. 

Och för kollegorna Frida Klang och Charlotta Marklund blev 2022 året då de fick ta emot ett varsit mästarbrev. För Charlotta blev det en tur till Stockholms stadhus där hon i den anrika nobelbanketten, Blå Hallen, fick ta emot sitt bevis.

De fyra hårkreatörerna erbjuder inte bara förstklassig hårvård i en harmonisk och mysig miljö i centrala Hyltebruk, de har nyligen även lanserat en fikahörna där de bland annat säljer mindre bakverk, kaffe och goda teér.  


Sanna Gillberg och Amanda Robertsson med sina Gesällbrev under Falkenberg Award Party och Charlotta Marklund med Mästarbrevet i Stockholms stadshus. Foto: Privat. 

Nyligen fick frisörligan ett besök av Ann-Louise Karlsson, representant Företagarna Hylte Handel, som överraskade med blommor och gratulationer. Företagarnas ordförande Linnéa Petersson tycker att de drivna entreprenörerna är väl värda att lyftas:

- Jag är full av beundran för dessa målmedvetna kvinnor, och jag vet hur mycket hårt arbete det ligger bakom!

Gesällbrevet är Hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med Gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt Gesällprov. För att hålla hög kvalité och aktualitet på Gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 70 olika yrken.

Ett mästarbrev är ett unikt erkännande av yrkeskunskap och en kvalitetsgaranti som ger besked om yrkeskompetens.

Du kan läsa mer om gesäll och mästabrevsutbildningarna här

För att få Mästarbrev krävs:

  • Avlagt gesällprov
  • Minst sex års erfarenhet i yrket, enligt resp. branschs provbestämmelser
  • Vara verksam i yrket
  • Visa yrkeskunnande med ett godkänt mästarprov
  • Visa dokumenterade företagsekonomiska kunskaper - Mästarbreven regleras i Svea rikes lag.
Fler nyheter från Företagarna