headphones newspaper video-player

Debatt: Tror Halmstads kommun på sina företagare?

I ett öppet brev till Halmstads kommun bjuder nu Företagarna i Halmstads styrelse in kommunen till regelbundna frukostar med mål att skapa ett bättre företagsklimat i kommunen.
Publicerad 30 sep 2021
Företagarna Halmstad vill se en förändring i kommunen.

Ett gott näringslivsklimat är inte bara en viktig fråga för en kommuns företagare, utan en ödesfråga för alla invånare i kommunen. Företagare som trivs kommer att erbjuda ett efterfrågat utbud av varor och tjänster, som gör livet bättre för kommunens innevånare, skriver Företagarna Halmstads styrelse i en debattartikel på Hallandsposten.

Svenskt Näringslivs ranking visar att de tillfrågade företagarna upplever problem i relationen med Halmstads kommun. Upplevda problem kan vara svåra att förhålla sig till och behöver konkretiseras av alla inblandade för att kunna åtgärdas. Det finns också ofta många parter. Kommunen består av tjänstemän samt politiker som har olika ideologier.

Långa handläggningstider och otydlig kommunikation

Vissa saker är dock återkommande och tydliga: långa handläggningstider, otydlighet i kommunikationen samt brist på tomter. Därför är det viktigt att kommunen tittar på den aktuella attitydundersökningen, men att man också tittar på Insikt (en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning) och egna enkäter till dem som haft direktkontakt med kommunen.

Vi har ett konkret förslag för att skapa bättre förutsättningar för företagare i Halmstad att kunna erbjuda sina kunder ännu bättre service. Vi vill därför nu sträcka ut en hand. För att mötas, men också för att komma överens om vart vi är på väg. Vår önskan är att ses regelbundet, Företagarna och Halmstads kommun. Varannan månad, en gång per kvartal – oavsett exakta former vill vi göra det till en vana.

Företagarna bjuder in kommunen till samtal

Vi bjuder härmed in kommunstyrelsens ordförande, kommunchefen och för dagen berörda tjänstemän till enkla frukostar (huvudingrediensen är förstås prat). Vi ses mer än gärna ute på olika platser i kommunen. Hos de företagare som skapar vårt gemensamma välstånd. Möten där vi öppet och på djupet kan tala om hur vi tillsammans möter framtidens utmaningar.

För kommunen kan inte lösa detta själva – inte Företagarna heller. Det måste ske tillsammans. Med en stor portion prestigelöshet, nyfikenhet på varandra samt modet att våga gå före och bryta ny mark. Samt att vi alla är snabbfotade då dagens möjlighet, kanske är ett minne blott i morgon. Vi tror på att ett blomstrande näringsliv - gärna med ett företag i varje stuga, skulle kunna ge hopp och framtidstro till innevånarna i kommunen.

Vi tror på Halmstads kommun – frågan är, tror Halmstads kommun på sina företagare?

Vi står här med utsträckta händer – vill ni fatta dem?

Lotta Ericsson, Tallhöjden, ordförande Företagarna Halmstad

Ryan Korsbakke, Frigovent, ledamot

Ken Mathissen, ledamot

Magnus Halonen, Fönsterinredarna, ledamot

Christian Nordin, Länsförsäkringar, ledamot

Madelen Rossköld, Rossköld Consulting AB, ledamot

Carl-Johan Berthilsson, Carl-Johan Berthilsson AB, ledamot

Ann-Christin Aronsson, Asurmer AB, ledamot

Lisa Perby, MonthlyCup AB, suppleant

Håkan Strömkvist, Halmstad Hammers, suppleant

Lars-Inge Gudmundsson, suppleant

Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter