headphones newspaper video-player

Företagaren om oron efter Tillväxtverkets mejlmiss: “Kan kosta mig 173 910 kronor”

Närmare 3000 företagare i Halland har beviljats permiteringsstöd men nu kan så mycket som 30 procent tvingas betala tillbaka de utbetalade beloppen.
Publicerad 5 jul 2021
Foto: Faksimil SVT Nyheter Halland.

Företagarnas ordförande i Halmstad, Morgan Gripson, driver ett städföretag och är en av de 3000 företagare i Halland som nu har fått återkrav av Tillväxtverket. Anledningen? Han har missat en avstämning - ett mejl som hamnat i skräpposten.

- Här har ni min eventuellt dyraste skräppost och det kan kosta mig 173 910, säger Morgan till SVT och visar upp den mejlade skräpposten:

- Vi gjorde fel och jag är ledsen men sunt förnuft säger att om man missar att redovisa med 10-11 dagar så är det inte rimligt att det ska kosta 173 910 kronor. 

53.6 miljoner kronor återkväs i Halland

Sammanlagt rör det sig om 53.6 miljoner kronor som återkrävs i Halland. Det handlar främst om företag som fått mer än vad de haft rätt till men också företag som gjort aktieutdelningar samtidigt som de gått på stöd, uppger SVT nyheter Halland.

- Om jag som företagare fuskar eller gör någonting fel så ska det kosta pengar, säger morgan och tillägger:

- För att sådant här inte ska missas så borde det komma ett gammalt vanligt hederligt pappersbrev. 

Vill inte straffa företagen

Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef på Tillväxtverket, uppger att de skickat en begäran till regeringen om att ändra lagstiftningen:

- Det behövs för att företag som gör ärliga missar inte ska straffas för det.

Brandell Tham menar vidare att det är en unik situation med höga volymer, därav har man använt sig av e-postutskick istället för pappersbrev.

- Det är viktigt att man tittar i sin skräppost, säger hon avslutningsvis. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor