För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas EU-oro: “Inte helt bekväm med tanken”

Publicerad 5 aug 2021
Halländska företagare är bra när det kommer till klimattänk men de nya EU-lagarna väcker en viss oro, uppger regionchef Marie Axtelius till P4 Halland.

Halländska företagare är bra framme med klimattänket uppger P4 Halland, samtidigt finns en oro för att nya EU-lagar kan komma att bli en låsning snarare än förbättrade möjligheter uppger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland angående förslaget från EU-kommissionen om skärpta klimatlagar. 

Marie Axtelius menar att de flesta företagare är ganska så väl pålästa och förberedda vad gäller klimatmålen. Hon uppger att några redan driver utvecklingen på det här hållet och välkomnar klimatlagar men är inte helt säker på att det kommer att gynna länets företagare om ansvaret läggs på en EU-nivå. 

- Det finns säkert olika läger även hos våra medlemmar säger, Axtelius och fortsätter:

- Men det som oroar mig med det här förslaget är att jag är inte helt bekväm med tanken på att man lämnar över all den här makten och alla de här förslagen på EU-nivå. 

Nya klimatlagar kan läggas på EU-nivå

Klimattull på import från länder med lägre miljöambitioner än EU:s, ändringar för handel med utsläppsrätten och att bilar och lastbilar från 2035 ska vara utsläppsfria är några av förslagen från EU-kommissionen som nu ska behandlas av EU-parlamentet. Marie Axtelius ser en del större utmaningar och menar att vissa företagare är mer sårbara än andra:

- Vi har många medlemmar som ser klimatet som ett problem men när det fossila bränslet måste möjliggöra för alternativen, vad ska då lastbilar drivas på och vad ska traktorerna gå på? 

Avslutningsvis pekar Marie ut en stor och viktig poäng:

- Sen har även konsumenten en stor kraft i detta. Men då gäller det att vi är medvetna om de val vi gör när vi konsumerar.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna