För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vad gäller det för mig som företagare?

Publicerad 25 mar 2020

Måndagens möte som Företagarna Halland arrangerade på Harrys i Halmstad var både välbesökt på plats samt följdes på live stream av ett stort antal nyfikna företagare från regionen. Det var en speciell måndag, dagen efter statsministerns tal till nationen och då flera nya besked hade kommit gällande stödpaketet från regeringen samt budskapet från storföretag runt om i landet om varsel som drabbar tusentals anställda.

Bland de deltagande i mötet fanns det både allvar, oro men också en känsla att nu tar vi tag i detta och tillsammans tar vi oss igenom prövotiden. På plats och online fanns kunniga personer i olika områden som kunde svara på frågor om skatter, kortidspermitteringar, försäkringar, uppsägningstider samt varsel, men även om samtal och stöd om hur man tar sig igenom krisen som medmänniska.

Förutom att reda ut frågor om till exempel hur hög den effektiva räntan blir på skatteanståndet, så fick vi en tydlig lägesrapport från olika branscher samt en del praktiska tips.

– Vi arbetar med ett förslag för 100% ersättning från staten vid korttidspermittering. Vår näring befinner sig i ett allvarligt läge och de föreslagna åtgärder hittills räcker inte, sade Claes Sandvig, från besöksnäringens branschorganisation Visita.

– Det är viktigt att våra medlemmar lokalt uppvaktar även politikerna i sin kommun med frågor gällande slopad fakturering av tillsyns- och uteserveringsavgifter. Sen kan man lyfta upp goda exempel från andra kommuner och försöka få dessa igenom i den egna kommunen. I Kalmar får gymnasieungdomarna subventionerade luncher på stadens krogar, kommunen bjuder på lunchen helt enkelt under tiden hemmaundervisningen pågår. Försök att få igenom goda initiativ även i Halland och oavsett bransch, uppmanade Claes.

Medlemmar i Företagarna har möjlighet att få kostnadsfri hjälp från de kunniga personerna som var på plats på mötet. Dessutom erbjuder Företagarna Riks juridisk rådgivning via telefon.

Företagarna arbetar nu intensivt med att ta fram förslag som hjälper politikerna att fatta rätt beslut. Att kommunicera de olika goda initiativ och att hitta lösningar utanför boxen är viktigt i dessa tider.

– Man ska förberedda sig på det värsta men samtidigt fortsätta att hoppas. Kommunikation är oerhört viktig dessa dagar, att sprida saklig information och visa vad vi företagare är beredda att göra, då kan politikerna få hjälp att fatta beslut som ger oss företagare rätt stöd, sade Marie Axtelius, regionchef Halland, för att sammanfatta mötet.

FLER ÖPPNA FORUM:
HYLTE - onsdag 25/3 kl 7.30-9.00.
Plats: Nielsens Bageri, obs fullbokat pga rådande omständigheter har vi få platser.
Följ istället livesändning på Företagarna Hyltes Facebook.

HALMSTAD - måndag 30/3 kl 17.00-20.00
Plats: La Pizza Stellan Mörners gata 3
Följ livesändning på Företagarna Halmstads Facebook.

Dina frågor mailar du till: tillsammans@foretagarna.se så tar vi upp dem i forumet.

Det planeras träffar i både Varberg, Falkenberg och Laholm. Info kommer - håll utkik!

Andra frågor kontakta vår regionschef Marie Axtelius,
Marie.Axtelius@foretagarna.se tel 070-952 80 50

Taggar
Fler nyheter från Företagarna