För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

De startar en ny ungdomsrörelse.

Publicerad 10 mar 2020
Det finns ett talesätt som säger att - skall man få något gjort, så skall man be någon som redan har för mycket att göra. Det bådar gott, för två av de tre nya ambassadörerna kommer bokstavligen talat springande över parkeringen och stormar in på mötet på Laxbutiken i Heberg, för att få veta mer om den ungdomsrörelse de skall vara med om och starta upp.

Madelen Rossköld, är 33 år och från Ljungby. Hon är utbildad kock, civilekonom och mamma. Hon har arbetat de senaste fem åren på skatteverket och sa upp sig i december 2019 för att starta eget som ekonomikonsult. Hennes vision är att hon nu vill hjälpa andra företagare att lyckas, genom att hon med sin erfarenhet från skatteverket kan hålla dem i handen och lotsa dem genom de administrativa snåren.

Josefine Gudmundsson är 29 år, från Göteborg och sitter i styrelsen för Företagarna Varberg. Med en gedigen bakgrund från hotellbranschen i USA och Kina i bagaget, har hon nu landat i rollen som hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Fregatten i Varberg. Hon brinner för nätverkande och att överträffa gästernas förväntningar.

Casandra Hallberg är 22 år, från Laholm, och på väg in i styrelsen för Företagarna Laholm. Hon driver ett mindre fastighetsbolag i Laholm, parallellt med att hon arbetar i ett stort fastighetsbolag, Klövern, i Halmstad. Hon har hög energi och drivs av hitta utmaningar och sedan lösningar på utmaningarna, som kan skapa en bättre framtid för alla. Hon har en dröm om att en dag bli egen företagare på heltid.

Alfred Appelros, 25 år och från Oskarhamn. Han är sedan tidig ålder serie-entreprenör. Alfred inledde med att påminna oss om att för 200 år sedan flydde de företagsamma från Sverige till Amerika. Nu är Sverige ett land man flyr till. Han menade på att två faktorer varit avgörande, den allmänna skolgången och när man släppte företagandet fritt. Det är dock inte en självklarhet att vi skall få behålla, varken skolgång eller det fria företagandet. Det är något vi måste förtjäna, varje dag. Det var därför jag engagerade mig i Företagarna redan som 17-åring, berättar Alfred som idag driver tre företag och har tio anställda. Alfred berättade också om vad som krävs för att bli en ambassadör. Engagemang, det är nyckeln till allt. Alla mina kunder, leverantörer och vänner kan jag idag på ett eller annat sätt spåra tillbaka till mitt åtta år långa engagemang i Företagarna. Mina företag är resultatet av den tid jag lagt på Företagarna, dels i styrelsen, men även genom att delta på alla nätverksträffar och aktiviteter jag kan. Man blir som man umgås, säger Alfred med ett leende. Umgås du mycket med företagare, så kommer vägen fram till det egna företagandet bli kort.

- Lars är idag det vanligaste namnet bland företagare i Halland och den vanligaste åldern på företagare i Halland är 52 år, säger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna i Halland. Det är inget självändamål att alla skall bli företagare. Men vi måste bli bättre på att ta tillvara på de unga och energifylld företagsamma människorna i Halland och fånga upp dem för att ge dem verktygen för att bli framgångsrika företagare så att det även i framtiden finns arbetsplatser så det räcker till alla. Vår samhällsutveckling är beroende av att vi lyckas med detta. Idag kommer ca 32% av kommunernas skatteintäkter från de mindre företagen med upp till 50 anställda. Vi ser att det behövs ännu mer skatteintäkter och därför vill Företagarna stötta befintliga, samt få fler unga att starta företag, genom att påverka villkoren för företagandet och göra det enklare, roligare och lönsammare att starta, äga och driva företag. - Det finns idag inget ungdomsförbund för unga företagare och ingen som aktivt driver deras frågor, så här identifierade vi en lucka vi vill fylla. Ambassadörerna får i uppdrag att bygga upp Företagarnas unga nätverk i Halland i syfte att stärka de unga hallänningarnas företagsamhet och konkurrenskraft. Företagarna Young är menat som en förmån, för de av Företagarnas medlemmar som är under 35 år.

Vad vill ni då göra i era nya roller?
- Jag vill skapa nya öppna nätverk där vi kan ta plats, för att lära känna, stärka, inspirera och peppa varandra att bli framgångsrika. För att ta ett exempel, så är jag bra på ekonomi, skattefrågor och på att organisera. Därför kan jag hjälpa andra att starta och bygga upp en solid grund i sina företag. Jag vill också dela med mig av mina kontakter och kunskaper. Sedan finns det andra områden jag är mindre bra på, där andra kan inspirera och erbjuda mig hjälp. När vi i organisationen formerat oss och lärt känna varandra, så vill jag också bidra för att vi skall kunna påverka politiken att ta beslut som kan föra företagandet in i framtiden på ett bra sätt¨, säger Madelen, som förutom att driva sin konsultfirma också är politiskt engagerad.¨

Hur vill ni göra det?
- Jag tänker att vi börjar med mindre event i kommunerna i år.¨ Alla Företagarnas medlemmar under 35, ca 150 st i Halland, bjuds in till alla event. Det kan handla om grill-kvällar, afterwork, träning, utbildning med mera. Företagarnas utmärkelse, årets unga företagare kommer vi också att engagera oss i genom att komma med förslag på jury-medlemmar, samt genom att titta på ett bra tillfälle för att dela ut utmärkelsen. Företagarna Young kommer inte begränsas av några geografiska gränser, däremot kommer vi vara beroende av att andra unga företagare också vill engagera sig. Det kommer finnas möjlighet att delta på event över hela landet och även utanför landets gränser, som Företagarna arrangerar eller på något sätt är delaktiga i. Till exempel kongresser, förtroendemanna-kickoffer, årets företagare i Blå Hallen, Almedalen, Bryssel-resa, med mera, för att träffa andra unga företagsamma människor och sprida ordet om Företagarna Young bland dem säger Josefine Gudmundsson.

Hur går ni vidare från dagens första möte?
- Vi som varit med idag, är nu officiellt ambassadörer och vi börjar vårt uppdrag på måndag med ett telefonmöte för att planera in våra första aktiviteter i Halland säger Casandra. Vi är alla tre snabba från ord till handling och jag ser fram emot att vara med och starta upp något som kan göra skillnad på riktigt. Det finns så mycket oro och frustration i samhället idag och jag vill möta detta, genom att vara handlingskraftig och aktiv för att visa på att det går att skapa stor förändring med små medel, oavsett vad du har för bakgrund eller förutsättningar. Och Företagarna är en organisation som är öppen för alla företagsamma människor, inte bara företagare, vilket jag tycker är en viktig poäng avlutar hon.
Det har gått en och enhalv timma, maten är slut och ambassadörerna skiljs åt, för att rusa tillbaka till sina företag och verksamheter. Att de har mycket att göra går inte att ta miste på.

Vill du eller någon i din styrelse vara med i nätverket kontakta någon av ambassadörerna.

Kontaktuppgifter ambassadörerna.

Madelen Rossköld, Halmstad 076 -166 05 01
Josefine Gudmundsson, Varberg 076 -188 90 90
Casandra Hallberg, Laholm 073-435 98 94
Georg Larsson, Hylte, 0733 - 748429

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna