headphones newspaper video-player

Håll ut och håll avstånd

Publicerad 18 maj 2020

Vid ett livesänt möte från Arena Varberg där Varbergs kommun svarade på Krögarföreningens frågor fick representanter från båda sidor möjligheten att försöka bringa klarhet över vad som gäller inom serveringsbranschen. Anders Bergh, förvaltningschef på Miljö & Hälsa gjorde ett försök.

– Vi har fått tre regelverk att förhålla oss till och det skapar en viss förvirring, menade han. För det första har vi rekommendationen om att hålla avstånd, det gäller överallt och det är upp till var och en att ta sitt ansvar och följa det.
– Sen har vi en förordning som gäller allmän sammankomst och offentlig tillställning där max antal personer har satts till 50.
– Och det har kommit en föreskrift som vänder sig till alla som är registrerade livsmedelsföretag men som siktar mest på restauranger och barer, där beskrivs vilket avstånd som gäller och att sällskap är undantagna. Däri kommer svårigheten att definiera sällskap och vilket avstånd som menas, sade Anders.

Frågorna kring avstånd och antalet människor i lokalen engagerar. Krögarföreningen vill till exempel ha svar på vad som definieras som servering vid bord, hur många sällskap som får befinna sig i en och samma krog, med mera. Kommundirektören Carl Bartler manade till sunt förnuft och eget ansvar.
– Det är smittspridningen som är i fokus och det är det vi måste ta ansvar för. Det är en utmaning till alla att göra det till ett omdömesfråga och vad tar vi för ansvar för att göra det bästa av situationen, påpekade Carl.

Ett annat viktigt ämne är sommaren. Som destinationsort är sommargästerna viktiga för Varberg som dubblerar sin befolkning under årets varmaste månader. Från kommunen var budskapet tydligt, Varberg är öppet och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förhoppningarna om lättare reserestriktioner från och med 15 juli är stora.
– Vi på kommunen är positiva till besökare, sade Carl Bartler. Men jag vill uppmana näringsidkarna att inte glömma att många evenemang är inställda och det kommer att vara mycket folk på liten yta som har ganska lite att göra, tillade han.

Krögarföreningen ställde en viktig fråga gällande alkoholtillstånd för företag som drabbas av konkurs på grund av Coronapandemin. Susanne Apelqvist, tillståndshandläggare, kom med lugnande besked.
– Vi gör en prövning av varje fall, även tidigare så har företag som hamnat i en situation man inte rår över fått förnyat tillstånd efter en konkurs, förklarade hon.
Martin Andersson på Näringslivs och Destinationskontoret NOD avrundade mötet men en uppmaning att inte förlorare hoppet.
– Från kommunen står vi på er sida och gör allt vi kan för att underlätta för besöksnäring, bland annat genom vår företagslots dit ni kan vända er för hjälp. Håll ut och håll avstånd, sade han.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor