headphones newspaper video-player

Livesändning: Rejmes Halmstad Lärdomar i kristider

Publicerad 29 apr 2020

Torsdagens sändning från Företagarna Halland från Rejmes bilhall kom att handla till stor del om ledarskap och vad man kan lära sig av nuvarande kris.

– Vi har alltid jobbat efter filosofin att göra saker baserade på lönsamhet och förberett oss för en kommande kris. Vi trodde att den skulle komma från bilindustrin, vi såg inte det här komma, sade Rejmes VD Einar Gudmundsson.

Rejmes är Volvo återförsäljare i Halmstad, Falkenberg och Laholm. Företaget har 100 anställda och än så länge har de hittat andra lösningar än att behöva permittera eller säga upp personal.

– Vi ligger på 70 procent jämfört med samma period i fjol, tillsammans med medarbetarna löser vi det än så länge, sade Einar.

Han tog upp de senaste årens högkonjunkturer och att många företag har levt i nuet.

– Högkonjunkturen har hållit i sig länge denna gång, det har varit mycket partykänsla och det är lätt att glömma att kriser kommer, förr eller senare. Vi har aktivt jobbat med krisberedskap inte minst på initiativ av ägaren. Rejmes är ett familjeföretag som funnits i 70 år och mitt uppdrag är att jobba och tänka långsiktigt, sade Einar.

Han menade också att man måste se framåt och ha en plan om hur man kommer igång nästa dag, dagen när krisen har vänt. Att Volvo i Torslanda startade upp produktionen i måndags sänder positiva signaler.

– Nu har Volvo kommit igång och det har en stor betydelse för Västkustens ekonomi. Inte minst för alla underleverantörer till bilindustrin som finns i Halland, sade Einar.

– De har å andra sidan varit väldigt duktiga på leveransprecision av reservdelar och vi har inte saknat en reservdel under tiden de haft stängt, tillade han.

Med på livesändningen var också Elisabet Granrot, chef Företag/Lantbruk på Länsförsäkringar Halland, som pratade om de viktiga prioriteringarna som företag bör göra i dessa tider.

– Företaget måste titta på vad som är viktigt och vad som är bråttom att göra. Det är balansräkningen som ska generera resultaträkningen och därför är det viktigt att ha en dialog med dem som ingår i ditt företags balansräkning. Det är också viktigt att ha koll på likviditeten och se över vilka åtgärder som kan göras, exempelvis ta del av stödpaketen. Vi som jobbar med lantbruk på Länsförsäkringar har erfarenhet av kriser och erbjuder nu våra kunder kostnadsfria samtal med rådgivning, berättade Elisabet.

Anna Ström, delägare på Paletti som har butiker i Halmstad, Eksjö och Unnaryd betonade vikten av att dra lärdom av krisen.

– Vi har lärt oss mycket av krisen, bland annat att fokusera och inte springa på alla håll och kanter. Också att hålla ut och tro att vi ska klara det samt att göra det tillsammans med personalen, sade Anna.

– Vi måste hitta glädjen i det vi gör och titta på både kortsiktiga och långsiktiga lösningar, tillade hon.

Budskapet från panelen var samstämmig att företagen måste jobba tillsammans med personalen för att klara sig igenom krisen och vara starka när det är över.

– Kämpa på, det finns en framtid, uppmanade Einar för att runda av livesändningen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor