headphones newspaper video-player

Livesändning: Halmstads kommun för företagare Halmstad sköter sig utmärkt

Publicerad 29 apr 2020

Representanter från kommunen, Företagarna Halmstad, Cityföreningen, Polisen och näringslivet stämde ihop i en timma för att gå igenom läget i Halmstad. Till största del kom det att handla om reglerna kring trängsel och hur framför allt hur krögarna hanterar situationen. Susanne Carlsson, miljöinspektör och tillståndslots sammanfattade situationen efter att ha utfört en rad tillsyner i Halmstad.</b>

– Det är positivt att vi inte behövt rapportera någon. Det har kommit in klagomål om för mycket folk i vissa restauranger, men vid besök har vi kunnat konstatera att både krögarna och gästerna är duktiga och tar sitt ansvar, berättade hon.

En del frågor ställdes om hur regeln om armlängdsavstånd och 50 personers gräns ska tolkas. Både polisens representant Christer Andersson och kommunens representanter bekräftade att restauranger inte omfattas av begränsningen på max antalet som gäller offentliga tillställningar.

Sulejman Ovcina, verksamhetsutvecklare och stabschef, bygg- och miljöförvaltningen förklarade kommunens uppdrag när det gäller tillsyn som har förändrats i och med pandemin.

– Det har blivit mycket dialog, information och råd om hur man ska motverka trängsel, hur man bedömer avstånd och tar fram rutiner. Vi har också tagit hand om klagomål och gjort en pilotstudie bland 17 olika verksamheter. Som sagt har det varit positivt och alla tar eget ansvar, sade han.

Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande, adresserade problemet med att räkna ut konsekvenserna av Coronakrisen och hur viktigt det därför är med dialogen mellan näringslivet och kommunen.

– Vi för en dialog med Cityföreningen, Företagarna, fastighetsägarna och andra aktörer för att hitta långsiktiga lösningar. Kommunen har anpassat sig väldigt snabbt till den nya situationen och även polisen. Jag pratade med vice statsministern häromdagen och bad henne att inte döma andra delar av landet efter vad som händer i Stockholm. I Halmstad sköter sig näringslivet utmärkt och tar sitt ansvar, sade Jonas.

Lotta Ericsson, ordförande i Företagarna Halmstad och initiativtagare till dessa sändningar, tackade kommunen för deras goda och snabba insatser och betonade vikten att jobba tillsammans för att ta oss igenom krisen. Företagarna planerar flera sändningarna, bland annat från Varberg. Håll dig informerad på vår hemsida och respektive avdelnings Facebook-sida.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor