För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Han lämnade Amsterdam och startade B&B i Bergby: “Svensk skattepolitik bromsar”

Publicerad 7 mar 2024
Hedenstugan Bed & Breakfast är en oas av gästfrihet, personlig service och genuin omtanke i ledning av Stef Van Heteren. Men Stef brottas även med vissa utmaningar.
Stef Van Heteren med sin fru Kajsa Jerlinder. Foto: Hedenstugan.

Bakom den blomstrande verksamheten står Stef Van Heteren, en driven entreprenör med en smittande passion för sitt arbete. Han flyttade från Amsterdam till Sverige 2009 med sin dåvarande fru och förälskade sig snabbt i den svenska naturen och lugnet. 

Initialt arbetade Stef som teknisk konsult för både holländska och svenska företag , men i november 2012 köpte dem ett vackert gammalt hus med rik historia, som tidigare nyttjades av en idrottsförening i Norrham. Snabbt väcktes deras intresse för att hyra ut rum till besökare och Stefs entreprenörsanda tog snabbt fart då han såg potentialen att skapa något mer.

Stef arbetade intensivt för att förverkliga visionen om ett bed & breakfast genom att själva delta i renoveringsarbetet och engagera lokala entreprenörer för att få projektet att ta form. 

- Man kan säga att jag gick loss som en galning! Vi började riva ut allting för att göra en stor renovering, det var en spännande resa och Maj 2013 hade vi öppningspremiär, säger Stef Van Heteren. 


Hedenstugan innan Stef Van Heteren förvärvade den och gjorde en totalrenovering. 

Från stuga till B&B med restaurang, badtunna och bastu

Genom årens lopp har mycket förändrats.  Idag bor han och hans nya fru tillsammans i verksamheten, som har vuxit och utvecklats genom åren. Numera erbjuder Hedenstugan inte bara bekväma rum och en härlig frukost, utan också en restaurang med mer och mer lokalproducerad mat, en bastu och en badtunna, cykeluthyrning och andra aktiviteter.

För Stef är det viktigt att ge sina gäster en unik och minnesvärd upplevelse och han brinner för att erbjuda personlig service:

- Jag tar mig tid för att prata med varje gäst, ge tips på utflykter och aktiviteter i området och försöker skapa en varm och välkomnande atmosfär.

En oas av lugn och ro med gästerna i fokus

Hedenstugan är idylliskt belägen i skogen, en perfekt plats för avkoppling och att njuta av naturen. Gästerna kan vandra, cykla, paddla eller bara ta en promenad i den vackra omgivningen. 

- För den som också vill ha storstadspuls så är det nära in till Gävles centrum., berättar han. 

Hedenstugan B&B har hyllats av kritiker och besökare genom åren. 

Utmaningar genom åren

Trots den framgångsrika starten och den växande populariteten har Stef genom åren ställts inför flera utmaninga. Bland annat pandemin som gjorde att han fick planera och ställa om sin verksamhet. Men kanske den största utmaningen hittills gäller den svenska skattepolitiken. Han berättar om utmaningen i att balansera entreprenörskap med den påtagliga skattebördan, som ibland kan kännas överväldigande. Att driva en verksamhet och se en stor del av intäkterna gå till skatter, särskilt när det till en början inte fanns några  garantier för lönsamhet, var en påfrestning.

- Just nu är det bara jag som jobbar med verksamheten, förutom på högsäsong då mina barn kliver in för att stötta upp, berättar Stef och fortsätter:

- Om jag vill utöka min verksamhet, så beskattas jag mer. Det blir lite bakvänt, så jag fastnar lite där och har därför valt att inte anställa personal, vilket är tråkigt då denna bransch kan vara ett första jobb för många unga. 

Problematisk skattepolitik bromsar utvecklingen 

Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén är väl medveten om den problematik företagare som Stef ställs inför i sin vardag:

- Finansdepartementet erkänner självt att de höjda arbetsgivaravgifterna kommer att leda till minskad sysselsättning. Tidigare i år höjdes arbetsgivaravgifterna för ungdomar mellan 19 och 23 år, och dessförinnan för de minsta företagen som anställer sin andra medarbetare, säger han och fortsätter:

- Sverige brottas alltjämt med en hög arbetslöshet och ett ihållande utanförskap. Höjda skatter på att anställa hjälper då föga. Den skattepolitiska beslutsamhetens friska hy riskerar gå i eftertankens kranka blekhet över, om reformerna inte är de rätta.

Hedenstugan besöks inte bara av hemestrande svenskar. Här är ett besök från två kinesiska cyklister. Stef arrangerar och huserar även konferenser och privata tillställningar. 

Hyllas av Företagarnas regionchef 

Stef är full av idéer för framtiden och han vill gärna utöka verksamheten med fler aktiviteter och samarbeten med lokala företag framöver. Företagarnas regionchef Eva Cooper hyllar Stefs entreprenörsanda:

- Stef Van Heteren är en inspirerande entreprenör som visar att passion och hårt arbete kan leda till framgång. Hedenstugan Bed & Breakfast är verkligen en pärla och en perfekt destination för alla som söker en genuin och personlig upplevelse.

Fler nyheter från Företagarna