För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gediget hantverk hyllas i Ovanåker

Publicerad 12 jun 2024
Traditionellt hantverk och moderna arbetssätt hyllades när Lingbo Kulturfönster AB blev Årets Företagare i Ovanåkers kommun.
Thomas Liw, vd, & Daniel Ljungberg Lingbo på Kulturfönster AB blev glada åt utmärkesen.

Det blev en härlig kväll trots kyla och regn när Företagarna Woxnadalen höll sin årliga Sommarfest på Jössebo Naturgård. Evenemanget är tänkt att vara som en firmafest för alla företag i Ovanåkers kommun. I år kom drygt 140 personer för att njuta av en gpd middag och hylla sina företag.

Årets Företagare i Ovanåkers blev Thomas Liw och Daniel Ljungberg, Lingbo Kulturfönster, med motiveringen:

"Årets Företagare har genom en kombination av traditionellt hantverk och moderna arbetssätt, förädlat och utvecklat både verksamheten och sina produkter.

Man har varit offensiva i sina investeringar viket gynnar kunderna och ger de anställda en stark tro på framtiden.

Ett föredöme för orten Hälsingland och hela branschen."

Skärmavbild 2024-06-10 kl. 13.34.45.jpg

Thomas Liw uttryckte både förvåning och tacksamhet när han tog emot utmärkelsen Årets Företagare i Ovanåkers kommun.

– Det känns jättefint. Jag är glad och stolt över att ha fått den här fina utmärkelsen. Det är roligt för hela verksamheten och all personal, säger Thomas Liw, vd.

Han hade inte räknat med att få utmärkelsen, då företagets fabrik inte ligger i Ovanåker utan i Ockelbo kommun. Den har dock alltid drivits från Edsbyn, då den tidigare varit en del av Svenska Fönster. När Thomas Liw, som även han bor i Edsbyn, köpte fabriken under hösten 2018 var dealen att de tjugo arbetarna på fabriken skulle erbjudas fortsättanställning där. Fabrikens inriktning var fönster i äldre stil, en nisch som Svenska Fönster ville avveckla.

– Vi köpte ett skal med maskiner och jag tog över tjugo anställda. Resten fick vi bygga upp från grunden, som försäljning, inköp, infrastruktur, affärssystem, HR och ekonomi, säger Thomas Liw.

Under åren har Lingbo kulturfönster investerat i nya maskiner som i kombination med det traditionela hantverket gett allt fler möjligheter. Företaget har utvecklats och kan nu erbjuda ett mycket större sortiment än då de startade för 5,5 år sedan. Till exempel moderna fönster som öppnas inåt och gedign trädörrar.

Vad har ni för vision för företaget?

– Vår grundsyn är att hela tiden utveckla vår verksamhet. Det kan handla om såväl våra produkter som om vårt arbetssätt eller sätt att sälja. Vi kan alltid bli ännu bättre.

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– Vi jobbar mycket med hållbarhet. Produkten är i trä som kommer från närbelägna skogar. Vi engagerar oss i hållbart skogsbruk och väljer även annat material, som till exemel färg, ur hållbarhetssynpunkt. Vi återvinner så mycket som möjligt. Dessutom är träfönster relativt lätta att restaurera, säger Thomas.

Företaget använder grön el i processerna och levererar fönster och dörrar med de mest miljövänliga fraktalternativen.

– Vi jobbar desutom med att det ska vara bra isoleringsvärde i fönstren, säger Thomas.

Hur känner ni för framtiden?

– Här och nu är ju byggbranschen inne i en lågkonjunktur. Men trä är ju ett hållbart material så vi ser framtiden ann. Vi har en stark plattform och vi försöker att tänka långsiktigt. Vi har investerat långsiktigt, så vi är redo att möta framtiden. Nu hoppas vi att marknaden blir bättre så vi säljer ännu mer, säger Thomas Liw.

De övriga nominerade i kategorin Årets Företagare i Ovanåkers kommun var Eva & Anders Lund med företaget Leanders Golv, Jonas Wikblad & Per-Erik Karlström med MV Teknik.

Festen fortsatte med "Företagsutmaningen" innan livemusiken körde igång både på dansbanan och i tältet.

20240608_202548.jpg

Trubadur Emil Olsson och bandet Gran Canaria underhöll och PerHåkans spelade till dans. Ytterligae ett 120-tal persoer trotsade vädret och anslöt för en helkväll i Jössebo. 

20240608_213605.jpg

PH´s spelade till dans.

Arrangemanget lovordades av besökarna.

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna