För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare röner framgångar i Hudiksvall

Publicerad 4 jul 2024
Tre Hudiksvallsföretag som dubblat sin omsättning uppmärksammades under säsongens sista Företagarlunch.
Lars Olsson, vd på Slipp AB, är ett av de företag som går starkt framåt i Hudiksvall.

Det blev en fin säsongsavslutning på Hudiksvalls företagarluncher med drygt 60 närvarande företagare. Och det finns mycket att fira.

Svenskt näringslivs rapport visar att Hudiksvall har gjort ett stort kliv i rätt riktning och nästan kommit upp i samma nivå som för tio år sedan. Företagen rankar kommunen allt högre och i rapporten framhävs småföretagens stora betydelse. Mätningarna i Företagsfakta-rapporten visar på positiva siffror gällande antal företag, antal jobb och skatteintäkter.

Det finns 3 210 företag i Hudiksvalls kommun. 99,3 procent av dem har färre än femtio anställda. Nio av tio företag har färre än tio anställda. Hudiksvalls småföretagare skapar 7 200 arbetstillfällen medan de stora företagen sysselsätter 5 500 personer framhåller ordförande för Företagarna.

– På den tid som småföretagen har skapat 2 900 jobb och de stora företagen ökat med femtio jobb, säger Andreas Hallberg till tidningen HT.

En av de som rönt de största framgångarna är Erik Marsch. Han startade byggföretaget Erik Marsch AB i Näsviken innan han ens gått ut gymnasiet.

Erik M.jpg

Erik Marsch startade företaget när han var 18 år. Nu tio år senare har han mångdublat omsättningen.

Nu är han 28 år och har tio anställda i företaget. Omsättningen har mångdubblerats från 0,5 miljoner till 18 miljoner på fem år och han fortsätter att utveckla verksamheten genom samverkan och bra personal.

Ett annat av de uppmärksammade företagen var Heatwood i Forsa. Bolaget drivs av bröderna Gustav och Erik Åström. De tillverkar och säljer värmebehandlat trä enligt den patenterade metoden ThermoWood, som är ett miljövänligt alternativ för tryckimpregnerat virke. För att bli fossilfria i tillverkningen har bolaget nu investerat i en ny värmeanläggning.

Gustav Åström som intervjuades 3.JPG

Bröderna Gustav och Erik Åström driver Heatwood som gör värmebehandlat trä.

– Vi har hållit på i femton år nu men det sker så mycket förändringar att jag fortfarande känner mig som nyföretagare, säger Gustav Åström till HT.

Företaget omsätter numera knappt 50 miljoner kronor, en dubblering mot för fem år sedan, och de fortsätter att öka omsättningen.

Slutligen uppmärksammades även företaget Slipp AB. Slipp är franchisegivare med fyrtio byråer och sammanlagt åttio anställda från Malmö till Luleå, varav åtta arbetar i Hudiksvall.

Företaget erbjuder den senaste digitaliseringen till sina franchisetagare och ligger därmed långt fram bland Sveriges cirka 23 000 redovisningsbyråer.

Företaget har ökat från 2 miljoner till 46 miljoner kronor på fem år. I år kan lutar det åt att bli 65 miljoner och målet är att omsätta 100 miljoner kronor.

– Det innebär att vi har bara börjat, säger Lars Olsson, delägare i bolaget, till HT.

2024-06-26 11.48.32.jpg

Företagarluncherna i Hudiksvall arrangeras av Teknikföretagen i samarbete med Företagarna och Hudiksvalls kommun.

2024-06-26 11.48.11.jpg

– Inför fortsättningen i höst vill vi prata om hur varumärket Glada Hudik ska paketeras och hur vi ska se på platsen Hudiksvall, utifrån kompetens och rekrytering, säger Ann-Sofie Lundvall, som tillsammans med Andreas B Hallberg var initiativtagare för lunchen.

Fler nyheter från Företagarna