För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: CTRL ALT DELETE – kompetensförsörjningen behöver en omstart

Publicerad 19 feb 2024
Små och medelstora företag i Sverige står inför en akut utmaning vad gäller nyrekrytering och kompetensutveckling.

Mer än hälften av alla företag vittnar om att de är i behov av att antingen nyrekrytera eller kompetensutveckla personal, men samtidigt har var tredje företag misslyckats med just detta det senaste året, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper och kollegan Diana Vasiliou, expert inom utbildning och kompetensförsörjning, Företagarna i en debattartikel på Arbetarbladet.

De hinder det handlar om är samma tre områden som toppar listan år efter år:

- Svårigheten att hitta rätt erfarenhet

- Problemet med att hitta rätt egenskaper och attityder

- Kostnaden för att anställa.

Om företagen inte kan rekrytera så avstannar tillväxten. Det handlar alltså inte om att företag inte vill anställa, utan om att de inte har möjlighet.

I Företagarnas nya rapport ”CTRL ALT DELETE – kompetensförsörjningen behöver en omstart” återfinns talande siffror som säger att mer än 8 av 10 företag vänder sig till sina egna nätverk och kontakter när de ska rekrytera. Det är givetvis förståeligt. Som företagare är att anställa att likställa med att bjuda in en annan person att bo i sitt hem. Tyvärr begränsar det urvalet av potentiella kandidater kraftigt och kan i förlängningen bidra till att företaget inte hittar rätt kandidat.

 
Taggar
Fler nyheter från Företagarna