För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sigurd och Anns unika innovation skyddar världen mot översvämningar

Publicerad 13 sep 2023
I en tid där klimatförändringar leder till allt mer extrema väderförhållanden och översvämningar blir det viktigt att hitta innovativa och hållbara lösningar för att skydda människors hem och egendom. Det har Sigurd och Ann i Hudiksvall lyckats med.
Eva Cooper, regionchef Företagarna, Günther Mårder, vd Företagarna, Ann Blanche-Sahlqvist, ekonomiansvarig och Sigurd Melin, vd NOAQ Flood Protection AB.

​​Företagarnas vd Günther Mårder, regionchef Eva Cooper och Företagarnas ordförande i Hudiksvall Andreas Hallberg samt styrelsemedlemmarna Hjördis Elisdotter och Lars Fridh gjorde nyligen ett besök hos Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist på NOAQ Flood Protection AB, ett företag som har blivit banbrytare inom området översvämningsskydd. De har utvecklat en unik teknologi som ger både individer och samhällen möjligheten att själva bygga upp skyddsvallar mot översvämningar. Besöket hos entreprenörsparet avslöjade många intressanta detaljer om deras arbete och den betydelse det har i en värld som dessvärre hotas av översvämningar.

Det krävdes år av tufft arbete, perioder med osäker inkomst och flera försök innan verksamheten äntligen fick upprättelse. 2015 var ett avgörande år då NOAQ fick stöd från ALMI Invest, och det blev en nystart för dem. Men det var först två år senare, när en Facebookvideo publicerades som resulterade i hela 13 miljoner visningar, som allt förändrades för gott.

- Det blev ett uppsving för verksamheten skulle man kunna säga, avslöjar Ann som både är kollega och sambo med Sigurd. 

Blev virala och fick ett uppsving

Översvämningar är ett problem som drabbar många andra länder runt om i världen, och det typiska scenariot är att så lite som 30 centimeter vatten kan orsaka omfattande skador på byggnader och infrastruktur. 

- Tidigare var det här ett problem riktat till andra delar av världen, men i dag kan vi tydligt se hur klimatförändringarna även drabbar Sverige, säger Sigurd Melin. 

Sigurd och Ann visar en av deras senaste tillskott, ett redskap som fångar upp miljöfarligt avfall. 

En av de mest överraskande insikterna som framkom under besöket var att räddningstjänsten i dag inte har någon skyldighet att motverka eller hjälpa till vid översvämningar. 

- Det här gör det ännu viktigare för människor att vara förberedda och självständiga när det gäller att hantera eventuella översvämningar, förklarar företagets vd och grundare Sigurd. 

Finns i dag i över 40 länder

NOAQ har i dag utvecklat en omfattande översvämningsplan som använder en avancerad kartläggningsteknik för att bestämma var och hur man bäst kan placera sina skyddsvallar eller bygga upp vallar. Den tar hänsyn till olika sätt på vilka vattnet kan komma in, inklusive nedifrån, uppifrån och genom hörn som slingrar sig mellan träd och andra hinder. Deras teknologi kan även användas vid andra nödsituationer, som bränder.

En annan imponerande funktion är att NOAQs system kan användas för att hantera utsläpp av föroreningar som dieselolja. Man kan skapa en slags "pool" för att samla upp och hantera utsläpp, och detta har till och med använts i länder som Taiwan för att hantera utsläpp av bilsbränsle.

Hotas av kinesiska kopior 

NOAQ har varit banbrytande inom sitt område men de har tyvärr stött på utmaningar i form av kinesiska kopior som försöker stjäla deras kunder. Trots detta har de fortsatt att inspirera andra att skapa liknande lösningar.

- Det som gör våra mobila skyddsvallar unika är att de utnyttjar vattnets egen tyngd som förankring, vilket gör dem lättare och mer miljövänliga än de traditionella 140 kilo tunga sandsäckarna som oftast inte är återanvändbara, förklarar Sigurd. 

Med 40 återförsäljare och en ökning på 50 procent per år de senaste sju åren, har Sigurd och Ann stora planer för framtiden. 

- Vi utvecklar kontinuerligt nya produkter, anställer fler medarbetare och strävar efter att bli en ledande aktör i branschen, säger Sigurd. 

Verksamheten har en stark lokal förankring i Näsviken, strax utanför Hudiksvall och de har visioner om att bli en arbetsgivare med närmare 500 anställda världen över. Sigurd och Ann jobbar även på att skapa en jämställd företagskultur som gör att alla får samma förutsättningar och möjligheter. 

- Företagskulturen skiljer sig enormt i exempelvis asiatiska länder från vår, så där har vi mycket att jobba på, säger Ann som avslöjar att deras personal i Näsviken alla har samma lön. 

Hyllas av Företagarna för sitt entreprenörskap

Günther Mårder och Eva Cooper var båda djupt imponerade av Sigurds och Anns entreprenörskap efter besöket:

- För oss har det här varit en ögonöppnare. Vi är djupt imponerade av den innovativa teknologin som ligger bakom översvämningssäkerhet, och den har vi fått se här, säger Eva Cooper som får medhåll av Företagarnas vd:

- Det är tydligt att Sigurd, Ann och deras medarbetare gör en oersättlig insats för samhället och att deras arbete kommer att göra stor skillnad i en värld som är hotad av klimatförändringarna.

Tidigare i våras belönades Sigurd och Ann med Företagarnas prestigefulla utmärkelse Årets Företagare i Hudiksvall 2023.


Ann och Sigurd med Årets Företagare-statyetten. 

Fler nyheter från Företagarna