För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Var är Kommunsveriges Armand Duplantis?

Publicerad 9 okt 2023
Vad har kommunsverige gemensamt med elitidrotten? Faktiskt väldigt lite och det är ett problem för alla oss som vill se kommunerna prestera på topp. Var är kommunerna som kan, vill och vågar måla upp en verklig förändringsagenda?

Kommunsveriges prestation i grenen lokalt företagsklimat är alltför ofta lika spännande som att se på färg som torkar.

I två av tre kommuner är småföretagen den största skatteintäktskällan. I Gästrikland är det dock offentlig sektor som står för den största tårtbiten, förutom i Ockelbo kommun. Men småföretagens roll som välfärdsfinansiärer är fortfarande mycket stor. Fyra av fem nya jobb skapas i små- och medelstora företag. Kommunerna borde med andra ord göra allt i sin makt för att underlätta för småföretagen, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper tillsammans med kollegan Erik Östman i en debattartikel på GD.se.

Så ser det tyvärr inte ut och ett stort problem kommer ur hur kommunerna mäter sig själva. I en tid där det behövs rejäla ansträngningar för ett förbättrat lokalt företagsklimat nöjer sig Gävleborgs kommuner med att vara medelmåttor. Kommunsverige kvalitetsutvecklar genom att titta på sin egen spegelbild. Mest lik övriga vinner. Ett vanligt svar vi får när vi påpekar vikten av ett gott företagsklimat, att avgifterna är för höga eller att tillståndsprocesserna för långa är: vi följer bara Sveriges kommuner och regioners rekommendationer eller vi ligger i nivå med jämförbara kommuner.

Hur många Armand Duplantis eller Sarah Sjöström hade vi fått om idrottssverige resonerade likadant? Att vara den som sticker ut, överpresterar eller bara uppvisar en genuin vilja att vara bäst - det ligger tyvärr inte i kommunsveriges natur.

Läs hela debattartikeln här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna