podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna kritiserar Gävle kommuns miljonutköp

Publicerad 31 jan 2023
I Gävle kommun har man köpt ut 80 personer för 16 miljoner kronor på bara fem år.

Det är Gefle Dagblad som nyligen rapporterade om att Gävle kommun har köpt ut ett 80-tal medarbetare till en summa om närmare 16 miljoner kronor de senaste fem åren. Det här menar Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg, är orimligt. Hon tycker det låter som väldigt mycket pengar och för många personer, något som hon sällan skådat inom den privata sektorn. 

- Företagarna representerar 1200 medlemmar i Gävleborg och att företag skulle göra på detta viset är högst ovanligt, säger hon i en intervju med Gefle Dagblad

Mycket ovanligt att företagare skulle köpa ut medarbetare

Företagare med 1-49 anställda har sällan samma ekonomiska muskler som kommuner har. Att det rör sig om så mycket pengar under en så kort tid, får Eva att misstänka att detta är någonting som Gävle kommun satt i system säger Eva till tidningen:

80 personer är väldigt många. På Företagarna har vi juridisk rådgivning där det hänt att en medlem rådfrågar om en rekrytering som kan ha blivit fel, säger Cooper till tidningen och fortsätter:

- Då får man försöka komma fram till en lösning, men man gör inga utköp av det här slaget.

Använd pengarna på ett klokare sätt

Avslutningsvis riktar Eva Cooper stark kritik mot kommunen:

- 16 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar skulle jag vilja se att de använde på ett klokare sätt. Att de köpt ut ett 80-tal medarbetare på så här kort tid är anmärkningsvärt.

Fler nyheter från Företagarna