podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Låt 2023 vara yrkesutbildningens år

Publicerad 11 jan 2023
Vi har ett nytt år framför oss, men kan det bli gott? Många julklappar har i alla fall delats ut och mer eller mindre realistiska nyårsslöften avgivits, skriver Eva Cooper i en debattartikel på gd.se.

Nyårslöften har ett dåligt rykte och nog kan det vara så att löften där den som lovar bara sviker sig själv är för lätta att bryta. Men om vi i stället säger att den som lovar sviker vårt lands framtid? Visst måste det vara lätt att hålla ett sådant löfte?

Företagarna vill se långsiktiga och kraftfulla satsningar på yrkesutbildningen. Likaså krävs satsningar på yrkeslärare - om fler ungdomar ska kunna gå de yrkesutbildningar som efterfrågas i arbetslivet måste det finnas lärare som kan utbilda dem, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper i en debattartikel på GD.se. 

Ny statistik från SCB, Arbetskraftsbarometern 2022, visar att det är stor brist på nyutexaminerade med gymnasiala yrkesutbildningar inom ett flertal områden. Detsamma gäller antalet yrkeslärare på många områden. Undersökningen visar även att nio av tio arbetsgivare har svårt att hitta personer med yrkeslärarutbildning.

LÄS HELA DEBATTARTIKEL HÄR! 

Fler nyheter från Företagarna