För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lyckade nätverksträffen för kvinnor på landsbygden - Rebeca berättar om sin gårdsverksamhet

Publicerad 1 feb 2023
Det nystartade och populära nätverket för kvinnliga entreprenörer på landsbygden har haft sin andra träff för året.

Nyligen träffades flera kvinnliga entreprenörer som jobbar på landsbygden för att ses och äta en god lunch på Sjöbacken i Ockelbo, utbyta kloka tankar och idéer, inspireras samt för att lyssna till spännande företagshistorier. 

Bland annat berättade Sjöbackens ägare Sofié Hålén om hur det gick till när hon startade sin verksamhet och vad hon planerar för i framtiden. På plats var lokala matproducenten Rebeca Carlander som driver idylliska Säbyås Gård i Säbyggeby, Ockelbo. Hennes resa inom jordbruk började för två år sedan när hon tillsammans med sin man köpte gården.

- Det började som en hobby men så märkte jag att det fanns en jättestor efterfrågan av lokalproducerade ägg och vi hade ju hönor, sen var vi lite oväntat igång med en verksamhet, berättar hon.

I dag säljer Rebeca ägg, lammkött, lammull och ibland även grönsaker. Hönsen bor i husvagnar ute på gården och betar gräs i hagen:

- Djuren lever ett fantastiskt liv här på gården, vilket känns otroligt bra, förklarar hon och tillägger:

- Det är viktigt att veta att maten vi äter kommer från djur som har eller har haft ett bra liv. 

Bedriver en gårdsbutik med lokalproducerade produkter

Rebeca har även en gårdsbutik som är fylld av närproducerade råvaror från andra lokala bönder och entreprenörer, Säbyås Gård har således blivit en knutpunkt för de som önskar handla lokalt. 

- Våra kunder uppskattar att man kan komma till en och samma plats för att handla från våra lokala producenter. 

I dag jobbar Rebeca och hennes man 50 procent med gården, till vardags är hon sjuksköterska men hoppas att kunna lägga ännu mer tid på det hon brinner mest för - gården. Men den senaste tidens skenande energipriser i kombination med inflationen gör sig påmind.

- Vi märker att våra kunder inte handlar lika ofta och lika mycket längre. Sedan försöker vi hitta nya vägar att ställa om till mer energieffektivt så klart även om det är svårt, förklarar hon. 

Vill satsa fullt ut på gårdsverksamheten

En målbild Rebeca har är att kunna leva helt på sin gårdsverksamhet. Generellt finns det mycket att utveckla och göra på vår- och sommarsäsongen men under vintersäsongen krävs det annan sysselsättning

- Det hade varit kul om jag under den perioden kunde hålla i utbildningar för att få det att gå runt, säger hon avslutningsvis. 

Detta var årets andra träff och nu laddar det kvinnliga nätverket upp för en tredje träff som ska äga rum den 22 mars på Växtzon4 i Valbo. Där får vi möta och lyssna till restaurangägaren och vi får även sällskap denna lunch av livsstilsföretagaren Lina Skandevall som berättar om sin resa och konsten att våga ta betalt. Säkra din plats redan nu! 

Anmäl dig på kommande nätverksträff!

Fler nyheter från Företagarna