För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Gävle kritiska mot Gästrike Återvinnares förändrade modell

Publicerad 17 feb 2023
Gästrike Återvinnares förändrade modell och därmed chockhöjning av avgifter för att deponera avfall är ohållbart för företagare, skriver Företagarna Gävle i en debattartikel på GD.se.
Foto: Gästrike återvinnare.

Oavsett om du är företagare eller hushåll (en företagare är dessutom alltid både och) så har de dramatiska kostnadsökningarna nu blivit en del av en dramatisk vardag. För varje timme och dag som går så höjs priserna på varor och tjänster ännu mer. Mycket styrs av faktorer bortom landets gränser, men likt dominobrickor utställda på rad är det få priser som nu lämnas intakta, skriver Företagarna Gävle i en debattartikel på GD.se. 

Just därför är det extra viktigt att kommunerna och deras bolag leder genom goda exempel. Gästrike Återvinnares förändrade modell och därmed chockhöjning av avgifter för att deponera avfall är tyvärr ett paradexempel på motsatsen. Att få höra att företagare som återvinner vad som ofta i praktiken är hushållens avfall inte är del av kärnuppdraget och innebär en alltför stor administrativ kostnad, är svårt att se som något annat än ett slag i ansiktet.

Kommunerna måste tänka om. Oavsett om det gäller deponering av avfall eller andra kommunala tjänster så måste fokus ligga på att skapa ett företagsklimat som det går att klara en lågkonjunktur i. Talesättet den ena handen vet inte vad den andra gör är på många sätt talande här och Gästrike Återvinnare måste nu sätta sig ned med sina uppdragsgivare för att fundera på vilka alternativ sätt att få ihop verksamheten som finns där alternativkostnaden inte är lika hög. För annars riskerar våra kommuner bli platser där företagen återvinner och sedan försvinner.

 

Läs hela debattartikeln här!

Fler nyheter från Företagarna