För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Slopa skatterna på elen"

Publicerad 10 okt 2022
I Gävleborg är det stora prisskillnader för den som driver företag i Gästrikland och Hälsingland.
Eva Cooper, regionchef på Företagarna, anser att man bör slopa skatten på elen.

Elpriserna, beroende på var du bor i landet, är nu mellan fem och femton  gånger högre än normalt och elen nu är den största utgiften för många företag.

Trots ökade elpriser så ser man inte ännu några tecken på konkurrser bland länets företagare. Men Företagarnas regionchef Eva Cooper säger i en intervju med SVT Gävleborg att om inte några åtgärder vidtas kan detta komma att förändras. I Gävleborg finns det dessutom två elområden vilket innebär att den som driver företag i Gästrikland drabbas hårdare än den som driver företag i Hälsingland. 

- Skillnaderna är stora inom länet och i Gästrikland drabbas man väldigt hårt av de skenande elpriserna, säger Cooper till SVT Gävleborg. 

Elintensiva verksamheter drabbas hårt

Hårdast slår det mot verksamheter som är elintensiva, bland annat bagerier och mekaniska verkstäder för att nämna några. 

- Men mer eller mindre alla betalar ju en elräkning och för småföretag är det här stora kostnader, säger hon. 

Slopa elskatten och momsen

Enligt Eva Cooper så behöver politiken agera skyndsamt och vidta akuta åtgärder för att mildra krisen. Exempel på det kan vara att kraftigt minska eller helt slopa elskatten eller ta bort momsen på elskatten.

- I dag betalar företagare dubbelt upp för dem.

Experternas tips för att mildra elkrisen

Taggar
Fler nyheter från Företagarna